Michael Saylor. Misschien heb je zijn naam recent al horen vallen. Hij is de oprichter van MicroStrategy en een fervente voorstander van Bitcoin. Hij transformeerde zijn softwarebedrijf in een 'Bitcoin-treasury company' en verwierf daarmee 2% (!) van alle Bitcoins die wereldwijd bestaan. Wat goed is voor een totale waarde van 40 miljard dollar.
Wat op zijn zachtst gezegd zeer uitzonderlijk is, want normaal gesproken investeert een bedrijf zijn reserves in middelen voor eigen ontwikkeling en groei.
Hoe heeft deze man dat voor elkaar gekregen? En waarom nam hij zo'n groot risico? Een ondernemer die durfde te springen waar niemand anders dat durfde. Zelf ben ik een grote believer in Bitcoin (mijn eerste bitcoins kocht ik in 2014), maar wat Saylor deed, is ongezien.
Hoe en waarom MicroStrategy transformeerde van een softwarebedrijf naar een financieel bedrijf met focus op bitcoin.
MicroStrategy werd door Michael Saylor in 1989 opgericht als een softwarebedrijf dat bedrijven hielp met data-analyse en business intelligence. Jarenlang draaide het goed want in 2020 had zijn bedrijf een eigen vermogen van 500 miljoen dollar opgebouwd. Maar in 2020 veranderde er één en ander. De wereld stond stil door de pandemie, economische onzekerheden namen toe, en bedrijven worstelden om relevant te blijven. Voor MicroStrategy was de situatie niet anders. Het bedrijf moest plots gaan concurreren met grote wereldgiganten zoals o.a. Microsoft en IBM.
Michael Saylor: “In 2020 zijn we begonnen met het kopen van Bitcoin uit frustratie en wanhoop.” “Kapitaal was waardeloos geworden," zegt Saylor daarover. Lage rentetarieven en stijgende inflatie dreigden zijn bedrijf langzaam maar zeker kopje onder te duwen. “We would die slowly or quickly.” Hij stond voor een keuze: ofwel zijn bedrijf verkopen, een riskante overname doen of het bedrijf radicaal transformeren.”
De keuze viel op die laatste optie. En die transformatie kwam in de vorm van Bitcoin. Van out of the box denken gesproken.
Een sprong in het diepe.
In augustus 2020 zette MicroStrategy zijn eerste grote stap: een investering van $250 miljoen in Bitcoin. Voor de meeste bedrijfsleiders zou dat een domme en impulsieve gok zijn, maar niet voor Saylor. Hij zag in Bitcoin een oplossing voor de inflatie en daling van koopkracht. "Bitcoin is digitaal goud," verklaarde hij, "maar dan met een snelheid en schaalbaarheid die goud nooit kan evenaren."
Wat begon als een verdedigende zet om de balans te beschermen, groeide al snel uit tot een strategische pijler van het bedrijf. Terwijl de waarde van Bitcoin steeg, ging MicroStrategy all-in. Het bedrijf haalde kapitaal op via aandelenuitgiftes en converteerbare obligaties, waarmee het in totaal zo’n $20 miljard ophaalde om Bitcoins te kopen.
Een ongekende transformatie
Sindsdien heeft het bedrijf zijn Bitcoin-bezit aanzienlijk uitgebreid. In slechts vier jaar tijd evolueerde MicroStrategy van een softwarebedrijf naar de grootste bezitter van Bitcoin ter wereld. In december 2024 stond de teller op 447.470 Bitcoins, een investering met een waarde van meer dan 40 miljard dollar. Dat is ongeveer 2% van alle bestaande Bitcoins.
Deze strategische zet bracht niet alleen enorme winsten, maar ook aanzienlijke risico’s. Bitcoin is enorm bekend als zijnde volatiel, en de schulden die MicroStrategy aanging om de Bitcoin-aankopen te financieren, zijn niet onbetekenend. Toch heeft deze gewaagde koerswijziging het bedrijf gepositioneerd als een pionier in de wereld van digitale activa.
Michael Saylor zelf groeide uit tot een waar icoon binnen de cryptogemeenschap. Zijn visie? Dat Bitcoin de wereld zal transformeren en traditionele valuta’s op termijn zal vervangen. De laatste maanden was Saylor all over the place. Hij werd uitgenodigd als spreker op events en kwam aan bod in tal van podcasts en TV shows. Tik in Youtube maar eens zijn naam in.
En zo werd MicroStrategy geleidelijk aan de grootste bedrijfsbezitter van Bitcoin ter wereld.
Recent kondigde MicroStrategy plannen aan om in het eerste kwartaal van 2025 $2 miljard op te halen, met de bedoeling dit kapitaal te gebruiken voor verdere Bitcoin-aankopen.
Het volledige verhaal, inclusief waarom en hoe, verteld door Michael Saylor zelf ontdek je in deze video.
Saylor legt veel details uit, maar je moet goed thuis zijn in financiën om te begrijpen hoe hij geld leent tegen 0% rente en daar toch risicoloze financiële winsten mee genereert. Tenminste, zolang de bitcoin stijgt is er geen enkel probleem. Maar wat als die terug begint te dalen en die dalende trend langere tijd aanhoudt? Het is alsof jij geld zou lenen bij de bank om daar dan Bitcoin mee te kopen.
Scott Holoway over dit interview: “Michael Saylor, the founder and executive chairman of MicroStrategy, joins the show to discuss why MicroStrategy went all in on Bitcoin and how the company is securitizing the cryptocurrency. He explains why MicroStrategy pivoted from a business intelligence firm to a Bitcoin treasury company. Finally, he addresses the risk of that strategy, and why he’s confident in Bitcoin’s ability to stay interesting.
MicroStrategy trad recent toe tot de Nasdaq
MicroStrategy is sinds december 2024 geselecteerd voor opname in de Nasdaq-100. Daardoor werden ze één van de 100 grootste niet-financiële bedrijven op de Nasdaq. Met een marktkapitalisatie van ongeveer 92 miljard dollar op het moment van opname, wordt MicroStrategy de 40e grootste onderneming in de index. De opname zorgt ervoor dat MicroStrategy nu blootgesteld wordt aan miljarden aan passieve investeringen, aangezien de Nasdaq-100-tracking ETF's, zoals Invesco's QQQ Trust, meer dan 300 miljard dollar aan beheerd vermogen hebben.
Dit zou een aanzienlijke invloed kunnen hebben, aangezien veel ETF's die de Nasdaq-100 volgen automatisch aandelen van MicroStrategy kopen. MicroStrategy's opname kan daardoor ook bijdragen aan het zogenaamde "flywheel effect", waarbij de vraag naar het aandeel toeneemt door de betrokkenheid van passieve investeerders.
Er zijn echter zorgen dat de opname mogelijk van korte duur kan zijn, aangezien MicroStrategy's waarde grotendeels afhankelijk is van zijn Bitcoinbezit en niet van de operationele activiteiten van het bedrijf. Er bestaat zelfs een kans dat het bedrijf in maart 2025 geherclassificeerd wordt als een financiële instelling, wat zijn positie in de Nasdaq-100 zou kunnen beïnvloeden. Desondanks wordt de gebeurtenis beschouwd als een mijlpaal in de integratie van Bitcoin in traditionele financiële markten.
Andere video interviews met Michael Saylor
Er zijn 10-tallen video interviews met Michael Saylor die laten je meer begrijpen hoe Michael vandaag naar Bitcoin kijkt en wat zijn toekomstvisie is daaromtrent. Ik heb er 3 geselecteerd waar hij meer toelichting geeft over de waarom hij Bitcoin koopt en wat zijn strategy daaromtrent is.
Michael Saylor’s Bitcoin strategy has Wall Street on fire (15 minuten)
FOX Business Network (FBN): Michael Saylor explains his approach to buying Bitcoin and predicts the asset's huge future price on 'Making Money.'
21 Rules of Bitcoin (40 minuten)
Michael Saylor: “I'm not so presumptuous to think that I know The 21 Rules, but I have my 21 rules, and I'm delighted to share them with you today.”
Tom Balieu die Michael Saylor interviewt. (2 uur, 16 minuten)
Tom Balieu: “Michael Saylor, CEO of MicroStrategy, passionately argues for Bitcoin as "digital energy" and a prime investment to hedge against inflation, likening its transformative potential to historical technological advancements such as electricity and automobiles. We'll discuss why he believes Bitcoin will ultimately lead the financial ecosystem, driven by not only individual and corporate adoption but potentially national reserves, with nations like Japan contemplating a Bitcoin reserve. Join us as we unpack the mechanics of Bitcoin as a store of wealth, the strategic migration of global assets, and the promising future of a U.S.-led digital asset renaissance. Whether you're a seasoned investor or just crypto-curious, this episode is packed with insights that could change how you view money and investments forever.