CÎME-founders Isabel Coppens & Anke De Boeck (@sachacreativeconcepts)
Dat ze ooit zouden ondernemen stond voor Anke De Boeck en Isabel Coppens in hun studentenjaren al buiten kijf. Op een zonnige stranddag fantaseerden de twee hartsvriendinnen over het oprichten van een eigen zaak. Zelfs toen beiden zich nadien aan een carrière als advocaat waagden, hield het ‘bikinipact’ stand. Fast forward naar 2022: het biologische, duurzame en fair trade skincarelabel CÎME bestaat ondertussen 10 jaar. “We hopen als klein merk ervoor te zorgen dat bio mainstream wordt. En hoe meer wij groeien, des te meer impact we maken in Nepal.”
Het bikini-pact
De examenperiode dient niet alleen om te blokken, bewijst het verhaal van Anke De Boeck en Isabel Coppens, twee hartsvriendinnen die beiden rechten in Gent studeerden. “Na ons examen fiscaal recht lagen we te zonnen aan de Blaarmeersen”, moet Coppens er zoveel jaren later nog steeds om lachen. “We wisten dat we ooit ons eigen bedrijf zouden starten. Daar sloten we destijds het pact dat als één van ons besloot om de sprong te wagen, we het sowieso samen zouden doen.”
Al gingen de twee na hun studies toch als advocates aan de slag. “We studeerden af in 2008, aan het begin van de vorige financiële crisis. We hadden nog geen concrete plannen en geen budget, dus stapten we toch de advocatuur in. Tot Anke terugkwam van een verre reis die haar en mijn leven voorgoed zou veranderen.”
Het zit in de familie
“Ik ging met mijn papa op trekking door de Himalaya”, blikt De Boeck terug op dat alles veranderende avontuur. “Daar vertelde ik hem dat ik mezelf niet mijn hele leven als advocate zag. En dat het mijn grote droom was om een eigen bedrijf op te starten.” Het was niet de eerste keer dat haar vader in Nepal was. “Zijn carrière begon in de Himalaya”, vertelt De Boeck. “Samen met de Verenigde Naties heeft hij daar een project opgezet rond medicinale planten die in de Himalaya groeien. En toen hij terug in Europa was, heeft hij een aantal bedrijven opgezet rond extracten voor cosmetica. Tijdens onze trekking begon het ook bij hem weer te kriebelen. Zo werden de eerste zaadjes rond CÎME geplant.”
Vader en dochter bleven niet bij de pakken zitten. “We lieten meteen enkele Himalaya-planten analyseren in een labo. Daaruit bleek dat sommige planten interessante superfoods voor de huid bevatten. Omdat ze op zo’n grote hoogtes met weinig zuurstof, fel zonlicht en grote temperatuurschommelingen overleven, zijn ze heel geconcentreerd in vitamines, antioxidanten en essentiële vetzuren. Stoffen die cruciaal zijn om je huid te voeden en te beschermen”, legt De Boeck uit.
Zo ontstond het plan om een huidverzorgingslijn te maken op basis van lokale superfoods en de traditionele kennis, gemengd met de moderne wetenschap van hier. “Het moest meer dan een gewone crème worden: een product met een verhaal.” Ook Isabel Coppens was meteen laaiend enthousiast. Twee jaar later, in oktober 2012 om precies te zijn, zegden de twee hartsvriendinnen hun job als advocaat op. Na veel wikken, wegen en de nodige productontwikkeling.
Honestly beautiful
Of de CÎME-producten inderdaad meer dan gewone crèmes en verzorgingsproducten zijn? Absoluut, zo blijkt. “Onze baseline is ‘Honestly Beautiful’ en dat geldt voor alle vijf onze pijlers”, zegt Coppens met veel enthousiasme. “Allereerst willen we dat onze producten gezond zijn. Er zitten geen schadelijke stoffen zoals hormoonverstoorders, sulfaten of parfum in.”
Hun tweede pijler? Bio. “CÎME heeft een officieel erkend biolabel”, klinkt het. “Ons hele productieproces werd geaudit, wat het meteen supertransparant maakt. En het garandeert de consument dat wat we vertellen over onze ingrediënten ook effectief klopt.”
CÎME was het eerste Belgische merk dat met verpakkingen uit plastic afval uit de oceaan werkte én een eigen hervulsysteem voor onze wasproducten introduceerde
De derde pijler is duurzaamheid. “CÎME was het eerste Belgische merk dat met verpakkingen uit plastic afval uit de oceaan werkte én een eigen hervulsysteem voor onze wasproducten introduceerde”, klinkt het enthousiast. “De meeste van onze flessen worden bijvoorbeeld ook voor 100% uit post-consumer plastic gemaakt.”
En dat is lang niet alles. “Elk jaar berekenen we onze totale CO2-uitstoot. Die compenseren we ruimschoots door bomen aan te planten in de Indische Himalaya, in samenwerking met WeForest. En ondertussen zijn we ons eigen zeepnotenbos in Nepal beginnen planten”, zegt Coppens met enige trots.
Van vrouwen voor vrouwen
Fair trade en women empowerment vormen de vierde en vijfde pijler van het ecologische cosmeticamerk. “We werken zoveel mogelijk samen met lokale boeren”, vertelt De Boeck. “Zo verzamelen onze lokale Nepalese partners bijvoorbeeld de zeepnoten voor onze douchegels en shampoos en verwerken ze die daar ter plekke.”
In principe zouden ze de schalen van de zeepnoten ook hier kunnen verwerken. “Maar op deze manier behouden we de kwaliteit, reduceren we het transport én stimuleren we de lokale Nepalese economie”, klinkt het. Een deel van de opbrengst schenkt CÎME bijvoorbeeld ook aan het ‘Little Doctors’-scholenproject in Nepal.
“Veel van onze lokale partners zijn vrouwen”, vult De Boeck aan. “Dat is een heel bewuste keuze. Zo verdienen die vrouwen een zelfstandig inkomen en dragen we bij tot de emancipatie van de regio.”
Ook dichter bij huis hoopt CÎME de nodige impact te kunnen maken. “Met onze producten willen we vrouwen sterken in het feit dat ze helemaal niet moeten veranderen. Je zal ons daarom nooit horen beweren dat we anti rimpels of aging zijn. Je mag jezelf omarmen zoals je bent. We willen dat vrouwen zich mooi voelen, altijd en overal.”
Door voortdurend in te zetten op die vijf pijlers willen De Boeck en Coppens de sector naar eigen zeggen mooier maken. “We willen ook grotere merken inspireren om groener en duurzamer te worden en allerlei soorten vrouwen op te voeren in hun communicatie”, luidt het. “Als wij het kunnen, dan zij zeker.”
Met onze producten willen we vrouwen sterken in het feit dat ze niet moeten veranderen. Je zal ons daarom nooit horen beweren dat we anti rimpels of aging zijn
De macht van de consument
Bij die ommekeer is er een sleutelrol voor de consument weggelegd. “Die denkt vaak dat zijn keuze in de supermarkt maar een druppel op een hete plaat is”, legt Coppens uit. “Neem nu sulfaten in je shampoo of douchegel. Die zijn schadelijk voor je huid en slecht voor het milieu. Toch blijven grote merken ze gebruiken. Waarom? Omdat ze supergoedkoop zijn. Als jij als consument beslist om geen producten met sulfaten meer te kopen, maar wel met een bio-label, dan zullen de grote merken snel volgen. Ze willen hun klanten immers niet kwijt.”
Als jij als consument beslist om geen producten met sulfaten meer te kopen, maar wel met een bio-label, dan zullen de grote merken snel volgen. Ze willen hun klanten immers niet kwijt
Kortom, jouw kleine actie kan een grote impact hebben. Al moet je als consument wel geïnformeerd zijn om die beslissing te maken. En daar lijkt het schoentje te knellen. “Wij denken dat de pers een belangrijke rol speelt in het verspreiden van die kennis”, oppert De Boeck. “Onlangs verscheen er een onderzoek van Kom op tegen Kanker over hormoonverstoorders. Dat was voor velen een eyeopener. Meer dan de helft van de Belgen wist namelijk helaas niet wat hormoonverstoorders zijn.”
“Willen we iets veranderen? Dan moeten we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen mee zijn in het verhaal. Wij als merk proberen daar een positieve boodschap te brengen en uit te gaan van onze eigen sterkte”, vult Coppens aan.
De kracht van het verhaal
“Toen onze eerste lijn klaar was, waren we ervan overtuigd dat we een geniaal product gemaakt hadden dat iedereen wou. Alleen: eigenlijk zat niemand daar echt op te wachten”, lacht het duo. “We waren vergeten dat we het ook echt aan de man moesten brengen.” Dat bleek geen gemakkelijke opdracht te midden van een financiële crisis waar winkels net knipten in hun productgamma’s om te besparen.
Op dat moment ontdekten de twee de kracht van hun verhaal. “We hadden en hebben zoveel moois te vertellen over onze missie en onze projecten in Nepal. Om die verhalen in de kijker te zetten, zijn we dan ook meteen met de pers beginnen werken.” Dat wierp zijn vruchten af, zo bleek. “Mensen trokken met onze artikels naar hun lokale biowinkels om te vragen waarom CÎME bij hen niet in de rekken lag. Dat heeft ons geholpen om winkels te overtuigen onze producten toch in hun aanbod op te nemen.”
Verjaardagsjaar
In 2022 bestaat CÎME 10 jaar en dat moet gevierd worden, het hele jaar door. “Eind april organiseren we een verjaardagsevent als kick-off voor ons tienjarig bestaan. Het wordt heerlijk om al onze klanten en partners eindelijk weer live te zien”, vertellen de twee vol ongeduld.
En er is meer. Hun bestseller, l’Huile by CÎME, wordt in een nieuw jasje gestoken. “We vroegen twee vrouwelijke kunstenaars uit Brussel wat ‘honestly beautiful’ voor hen betekende. Hun prachtige interpretaties zullen op de nieuwe verpakking van l’Huile by CÎME komen te staan, die dan vanaf eind april als limited edition zal worden verkocht.”
We hopen dat bio mainstream wordt. We willen de drijvende kracht zijn achter de verandering in de sector en blijven pionieren om de wereld een stukje mooier te maken
Ook na 10 jaar blijven de ambities van de twee groots. “We hopen dat bio mainstream wordt en wij het go-to biomerk van de toekomst worden. We willen de drijvende kracht zijn achter de verandering in de sector en blijven pionieren om de wereld een stukje mooier te maken. En natuurlijk: hoe meer wij groeien, des te meer impact we maken in Nepal.”