Op zaterdag 5 oktober staat de 2e editie van de Future of Bitcoin-conferentie op het programma. In de Antwerpse Handelsbeurs komen tal van experts uit binnen- en buitenland hun visie geven op de toekomst van Bitcoin. Wij contacteerden 5 van de Keynote-speakers die straks naar Antwerpen afzakken en vroegen hen om nu al een tipje van de sluier te lichten. Hoe ziet de toekomst van Bitcoin eruit? Dit zijn hun belangrijkste inzichten.

The Rational Root

* Expert in On-Chain analyse
“Bitcoin kon het voor mij tot dusver écht niet beter hebben gedaan het afgelopen decennium. Voor deze evolutie van BTC hadden we 10 jaar geleden met zijn allen getekend, toch? De ETF-goedkeuring, Larry Fink die als CEO van BlackRock aanraadt om Bitcoin in je portefeuille te hebben, staat pensioenfondsen die Bitcoin accumuleren, het feit dat er in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt gesproken over Bitcoin als ‘strategic reserve’ en ga zo maar door. Er is een duidelijk netwerkeffect dat niet te stoppen is.”

“Als on-chain analist slaag ik erin om dat netwerkeffect op een grafische manier (nvdr. met een spiraalgrafiek) in kaart te brengen. En dan stel ik duidelijk vast dat je de menselijke psychologie terugziet in de adoptie van Bitcoin. Allerlei events en gebeurtenissen hebben weliswaar een impact, maar het gaat telkens gewoon om perfect normale volatiliteit. En als je de evolutie van BTC grafisch omzet naar die cyclische weergave, dan zie je duidelijk dat Bitcoin zal blij́ven groeien.”

“Ik vind Bitcoin daarom de belangrijkste innovatie van deze eeuw, belangrijker dan AI zelfs. Want Bitcoin is begonnen van nul en kan op termijn echt wel de wereld reservevaluta worden. Bovendien is het de oplossing voor de eeuwigdurende verstikkende inflatie. Inflatie is geld stelen van de toekomst, want we ontwaarden de koopkracht van de volgende generatie. Bitcoin lost dat probleem op.”

Bert De Groot

* Expert in Bitcoin mining & voorzitter Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland

Ik ben bullish over Bitcoin. Met een paar honderd miljoen gebruikers wereldwijd en een top-10 notering qua grootste munten ter wereld is BTC nu al goed bezig. Over een paar jaar zullen we het miljard gebruikers overschrijden en dan wordt het steeds moeilijker om Bitcoin als superieur geldsysteem tegen te houden. De weerstand die er nu nog is, lijkt me van tijdelijke aard.”

“In Nederland is die weerstand nochtans nog behoorlijk aanwezig, in bijvoorbeeld de bankenwereld en politiek. Veel Nederlanders zijn daarom naar Zwitserland vertrokken, omdat innovatie daar omarmd wordt. In Lugano bijvoorbeeld kun je al op 250+ plekken met Bitcoin betalen inclusief je belastingen. BTC zal de komende jaren in Nederland eerder als spaarmiddel worden gebruikt dan als betaalmiddel. Al vind ik het best goed dat ik bij mijn lokale slager al een paar jaar met Bitcoin kan betalen (lacht).”

Aaron Van Wirdum

* Bitcoin-journalist & auteur van ‘The Genesis Book’

“Om Bitcoin anno 2024 goed te begrijpen is het volgens mij belangrijk dat je weet waar het vandaan komt. Precies dat heb ik onderzocht in mijn boek. Ik schreef als het ware de prequel. En de reden waarom Bitcoin uniek is, dat zijn wat mij betreft de ‘Cypherpunk’-waarden. De Cypherpunks waren mensen die werkten aan cryptografie en dat specifiek in functie van privacy-doeleinden. Digital cash was één van hun projecten en censuur tegenhouden was het initiële doel. Dat is voor mij ook nu én voor de toekomst nog steeds wat Bitcoin interessant maakt.”

“Maar anderzijds wordt er tegenwoordig wel veel meer over BTC gesproken als pure ‘store of value’. Bitcoin als manier om inflatie tegen te gaan. Die oude idealen van de Cypherpunks verzeilen tegenwoordig wat op de achtergrond door de toenemende institutionalisering, door overheden die Bitcoin op de balans zetten, door de Amerikaanse ETF’s, etc. Maar op technisch vlak zitten die waarden wél nog steeds in Bitcoin verankerd. Die tegenstelling zou frictie kunnen opleveren, maar wat mij betreft hebben beide kampen elkaar absoluut nódig in de toekomst. Bitcoin is voor mij niet alleen relevant als ‘sound money’, maar ook als tool tegen privacy, censuur en overdreven regulatie. Die beide aspecten zijn voor mij de Yin & yang van Bitcoin.”

Remy van der Nagel

* Business Development & partnerships bij Bitvavo

“Ik ben een trotse fulltime Blockchain Geek. Dagelijks steek ik meerdere uren in het verder bestuderen van blockchain tech en crypto projecten. Ik zie het als een persoonlijke uitdaging om die kennis te verspreiden. Het is fantastisch dat BTC intussen serieus wordt genomen als ‘asset class’. Daar hebben we hard voor moeten vechten. Initieel werden Bitcoin-believers uitgelachen of minstens gechallenged, maar daar is nu al enkele jaren geen sprake meer van. Je merkt het aan banken die BTC steeds beter proberen begrijpen, aan het feit dat er regelgeving op komst is of aan het feit dat in Nederland 20% van de bevolking al crypto bezit. Ik merk het ook dagelijks bij Bitvavo: de gebruikersaantallen zitten in de lift, de volumes worden bij elke cyclus hoger én ik krijg steeds meer collega’s.” (lacht)

“Bitcoin jaagt in praktijk de rest van de markt aan. En de macrotrends zijn duidelijk gunstig. Elke generatie wordt steed meer ‘digital native’. Digitaal geld begrijpen wordt steeds makkelijker. Ik zie Bitcoin, persoonlijk, als een potentiële financiële afdekking tegen de hoge inflatie in een zeer instabiele wereld. Ik vind Bitcoin een betere versie van goud. Sorry aan alle ‘goldbugs’, maar met goud wil niemand rondzeulen. BTC is goud mét een perfecte (over)draagbaarheid en daarom is het zo’n fascinerende tool.”

Gertjan Verachtert

* Expert crypto & Bitcoin-fiscaliteit bij Sansen International

“Beleggen in Bitcoin en crypto wordt steeds populairder. Vooral bij een nieuw doelpubliek, vaak jonger dan 40, dat zijn investeringen anders wil indelen als alternatief voor traditionele beursbeleggingen.”

“Crypto is daardoor ook voor overheden en banken geen randfenomeen meer. Het is een realiteit die men serieus moet nemen én goed moet aanvoelen, want op technologisch vlak evolueert alles heel snel. Maar in België is er momenteel nog geen wettelijk of fiscaal kader voor crypto-investeringen. En aangezien er nog geen specifieke fiscale regels zijn, moet dit worden ingepast in het bestaande fiscale systeem.”

“Een meerwaarde wordt momenteel niet belast, op voorwaarde dat het gaat om “normaal beheer van privévermogen”. Maar toch is het verstandig dat belastingplichtigen in ons land hun crypto-bezittingen op exchanges al rapporteren, vooral met het oog op de toekomst. Verder proberen financiële instellingen enerzijds wel met openheid naar individuele dossiers te kijken. Maar tegelijk zijn ze begrijpelijkerwijs ook voorzichtig als het gaat om cryptogerelateerde zaken. Open dialoog tussen raadsman, klant en bank is sowieso zeker raadzaam.”

Future of Bitcoin-conference 5 oktober 2024. Handelsbeurs Antwerpen.