Yuval Noah Harari's nieuwste boek Nexus (*) verkent hoe samenlevingen door de geschiedenis heen informatie hebben gebruikt om hun politieke en sociale structuren vorm te geven, van de Steentijd tot het moderne tijdperk. Dit non-fictie boek kijkt door de lange lens van de menselijke geschiedenis om te zie hoe de informatiestroom onze wereld heeft gemaakt... en deels kapot gemaakt.

“We maken de meest ingrijpende informatierevolutie in de geschiedenis van de mens mee. Om die te begrijpen, moeten we begrijpen wat eraan vooraf is gegaan. We hebben onze soort de Homo sapiens genoemd, de wijze mens”. Aldus Harari.

Maar als mensen zo wijs zijn, waarom doen we dan zoveel zelfdestructieve dingen? Waarom staan we op het punt om ecologische en technologische zelfmoord te plegen?

De mensheid wint aan macht door grote netwerken van samenwerking op te bouwen, maar de makkelijkste manier om deze netwerken op te bouwen en in stand te houden is door ficties, fantasieën en een massa aan waanideeën te verspreiden.

In de 21e eeuw kan AI de nexus vormen voor een nieuw netwerk van waanideeën dat toekomstige generaties kan verhinderen om zelfs maar een poging te doen om de leugens en ficties te ontmaskeren. De geschiedenis is echter niet deterministisch en technologie is dat ook niet: door weloverwogen keuzes te maken, kunnen we nog steeds de ergste uitkomst voorkomen.

Dit vormt volgens Harari zowel een filosofische als urgente uitdaging voor onze moderne samenleving.

(*) Wat betekent Nexus?
Het woord "nexus" komt van het Latijn en betekent "verbinding" of "koppeling." In bredere zin verwijst het naar een centraal punt of knooppunt waarin verschillende elementen samenkomen of met elkaar verbonden zijn.
In Harari's boek Nexus lijkt het concept te verwijzen naar de manier waarop informatie door de geschiedenis heen verschillende systemen en samenlevingen met elkaar verbindt, en hoe deze verbanden een cruciale rol spelen in machtsstructuren, waarheidsvorming en maatschappelijke orde​.

Hier een interview in The Daily Show met Jordan Klepper over Nexus
Hier gaat het over hoe mensen omgaan met een overvloed aan informatie, of AI al dan niet een existentiële bedreiging vormt, het belang van menselijk begrip in de bureaucratie en waarom er nog hoop is...

Waarom staat er een duif op de cover van Yuval Harari’s nieuwste boek Nexus?
The man himself licht het hier toe...