Hoewel sommigen zijn ernstige vragen stellen bij Bitcoin aangaande de levensvatbaarheid als milieuvriendelijke cryptocurrency, stelt een nieuw rapport van Deloitte dat ‘s werelds meest waardevolle cryptocurrency het potentieel heeft om de ruggengraat te worden voor digitale valuta's van centrale banken (CBDC’s).
In een nieuw rapport met de titel ‘State-Sponsored Cryptocurrency: Adapting the best of Bitcoin’s Innovation to the Payments Ecosystem’ zetten analisten van Deloitte de belangrijkste verschillen uiteen tussen Bitcoin - dat volgens sommigen een al perfect wereldwijd gedecentraliseerd betalingssysteem is - en een CBDC-systeem, waar overheden en centrale banken de voorkeur aan zouden geven.
“De basis van een door de staat gesponsorde cryptocurrency zou veel lijken op Bitcoin. Personen of bedrijven zouden computer-gegenereerde publieke ‘adressen’ gebruiken om betalingen te verzenden en te ontvangen”, zo staat in het rapport te lezen.
Door de beste eigenschappen van de Bitcoin-technologie te combineren met de kenmerken van een gevestigde fiatvaluta zou het resultaat een nieuwe methode voor het afhandelen van betalingen kunnen zijn die een revolutie teweeg zou brengen in het huidige systeem.
Tot nu toe hebben de meeste centrale banken Bitcoin nog niet genoemd als het gaat om de uitgifte van CBDC’s. Momenteel onderzoeken landen als India, de Verenigde Staten en enkele andere landen de mogelijkheid om CBDC’s uit te geven.
India en de VS zijn echter niet degenen die de leiding nemen, die eer komt China toe. De People’s Bank of China heeft in 2014 al een taskforce voor de digitale yuan in het leven geroepen en in 2020 de eerste proefprojecten uitgevoerd.
Ook de Zweedse Riksbank (de oudste bank ter wereld) is in 2017 met haar CBDC-project begonnen. Het pilootproject hiervoor vond plaats in 2020 en werd verlengd tot februari dit jaar. De CBDC van Zweden heet op dit moment e-krona. Kleinere naties zoals de Bahama’s hebben ook CBDC’s uitgegeven, genaamd de Sand Dollar.
Het rapport wijst er ook op dat de eerste regeringen die een CBDC uitrollen een voordeel zullen hebben wat betreft het gebruik van de munt op de internationale markten. Bovendien wordt opgemerkt dat Bitcoin niet dezelfde extreme inflatiepatronen ondergaat als fiatvaluta’s.