De Reserve Bank of Australia doet mee aan de race om digitale valuta's van centrale banken (CBDC's) in het land te onderzoeken. Australië zal samenwerken met het Digital Finance Cooperative Research Centre (DFCRC) aan een innovatief onderzoeksproject.
Het gezamenlijke project van de Reserve Bank en DFCRC zal zich richten op "innovatieve use cases en bedrijfsmodellen" die kunnen worden ondersteund door de uitgifte van een CBDC. Ook de technologische, juridische en regelgevingsaspecten zullen in de loop van het project worden beoordeeld.
Digitale valuta's van centrale banken zijn digitale tokens, vergelijkbaar met cryptocurrency, uitgegeven door een centrale bank. Ze zijn gekoppeld aan de waarde van de fiatvaluta van dat land.
Het proefproject zal ongeveer een jaar duren en de vorm aannemen van een CBDC dat in een afgeschermde omgeving opereert. Belanghebbenden uit de sector zal worden verzocht specifieke use-cases te ontwikkelen, die de Bank en de DFCRC vervolgens zullen evalueren. De Reserve Bank is van plan om het document met verdere details over het project in de komende maanden te publiceren.
De DFCRC is een onderzoeksprogramma van 175 miljoen euro. Het project is gefinancierd door partners uit de sector, universiteiten en de Australische regering. Het doel is om belanghebbenden uit de financiële sector, de academische wereld en de regelgevende sectoren samen te brengen om de mogelijkheden te ontwikkelen die aansluiten bij de transformatie van de financiële markten.
Veel landen zijn bezig met de ontwikkeling van CBDC's, en sommige hebben ze zelfs al ingevoerd. Omdat zo veel landen onderzoek doen naar manieren om over te stappen op digitale valuta, is het belangrijk te begrijpen wat ze zijn, wat ze betekenen en welke impact ze kunnen hebben op de samenleving.