Een cryptosatelliet ter grootte van een koffiekopje is op weg naar een lage baan om de aarde en brengt blockchain-gerelateerde cryptografie naar de ruimte.
Cryptosat lanceerde deze week de Crypto1, een crypto-satellietmodule, vanuit Space Florida aan boord van een Falcon 9-raket op weg naar SpaceX's Transport 5-missie. Dit markeert het begin van blockchain-technologie in de ruimte.
Cryptosat is op een missie om satellieten te bouwen die cryptografische, blockchain- en ledger-toepassingen aandrijven. "Wij geloven dat satellieten unieke eigenschappen bezitten die ze zeer geschikt maken voor deze taken. Door deze platforms in de ruimte te lanceren kunnen we nieuwe en opwindende mogelijkheden ontwikkelen op het gebied van computing," aldus het bedrijf.
"SpaceX heeft een heleboel verschillende satellieten gelanceerd, die elk iets anders doen. Voor onze diensten maakt dat niet uit. We hopen onze satelliet te gebruiken om cryptografische diensten te leveren aan onze klanten hier op aarde, wat de andere satellieten helemaal niet zal storen," zegt Yonatan Winetraub, mede-oprichter van Cryptosat.
"Werken met technologie in de ruimte is niet hetzelfde als werken hier op aarde," zei Yan Michalevsky van Cryptosat. "Als er iets fout gaat hier op aarde, open je gewoon een terminal en debug je het. Als het in de ruimte gebeurt is dat niet altijd beschikbaar."
Hij zei ook dat de lancering het eerste onafhankelijke cryptografische systeem zal zijn "dat niet afhankelijk is van andere satellieten van andere bedrijven." En het bedrijf verwacht in de toekomst zero-knowledge-proof protocollen op te zetten.
Zero-knowledge proof is een geavanceerde cryptografie technologie om transactiedetails veilig te verifiëren. Dit wordt op grote schaal gebruikt in gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) stemmechanismen.
Michalevsky voegde hieraan toe: "Hier is veel behoefte aan. Als we kijken naar protocollen, vooral in Web3, zijn er hele financiële systemen en slimme contractsystemen die afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van de cryptografie erachter."
Michalevsky legde ook uit dat ruimtecommunicatie via radiofrequentie zou verlopen, waardoor de systemen buiten het bereik zouden vallen van hackers die vanaf de aarde opereren.