Op deze laatste dag van 2024 zijn we eens in ons archief van 2024 gedoken. Of beter gezegd, we hebben onze data-analist erop losgelaten om te ontdekken welke artikels jullie het meest hebben gelezen. Na een grondige analyse heeft zij een overzicht samengesteld van de populairste artikels die onze redactie in 2024 publiceerde.

Benieuwd welke verhalen het meest in de smaak vielen? Hier is de top 10!

1. Leiderschap is een netwerk, geen hiërarchie

“Leiderschap roept vaak het beeld op van een enkele persoon aan de top, die beslissingen neemt en de richting bepaalt. Maar wat als leiderschap niet alleen voor een selecte groep, maar voor iedereen in het team zou zijn?" Aldus Gitte Frederiksen.

Gitte Frederiksen

2. ‘Vertical farming’: De perfecte harmonie tussen technologie en natuur.

Tuinbouwondernemer Hiroki Koga laat zien hoe zijn team zonne-energie, AI, robots en bijenkolonies in een gecontroleerde binnenomgeving inzet om het hele jaar door aardbeien te telen. Als deze innovatieve praktijk op grote schaal wordt toegepast, kan dit een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van ons voedselsysteem.

Hiroki Koga , founder van vertical farming kweekbedrijf Oishii

3. Deze man bouwt met zijn nieuwe bedrijf aan een wereld waar Humanized robots de norm zullen worden. “Ieder huishouden een robot”.

In Silicon Valley is Brett Adcock een voorbeeld van hoe je met een combinatie van visie, doorzettingsvermogen en het vermogen om nieuwe markten te betreden, een impact kunt maken. Zijn nieuwste avontuur met Figure AI toont aan dat de mogelijkheden binnen de robotica en automatisering eindeloos zijn, vooral wanneer je bereid bent om risico's te nemen en nieuwe paden te verkennen.

Brett Adcock, founder van Figure AI

4. Column: Van start-up naar scale-up: wat er allemaal verandert

Er vinden heel wat shifts plaats bij de transitie van start-up naar scale-up. De interne communicatiestijl verandert, het zwaartepunt verschuift van het product of de dienst naar de financiële geletterdheid van de medewerkers, leidinggevenden moeten hun communicatiestijl tegen het licht houden omdat medewerkers meer transparantie verwachten over omzet en KPI’s. Want door dit effectief met hen te delen en hen zo meer te betrekken bij het reilen en zeilen, creëer je meer accountability en onderstreep je het belang van hun acties in de groei van het bedrijf. Een column van Stéphanie Ouachan.

Stéphanie Ouachan

5. “We doen het graag of we doen het niet” - voor deze serieondernemer gaat het gevoel boven de cijfers

Filip Smet, oprichter en CEO van AMOTEK, staat bekend als een "firestarter" die zich volledig inzet voor het oprichten en begeleiden van start-ups. Zijn doel is om ooit technologieën te ontwikkelen die de wereld veranderen. Hij benadrukt het belang van durven proberen, zelfs met het risico van falen. Smet omringt zich bewust met mentoren en experten die hem uit zijn comfortzone trekken. Bij het kiezen van projecten volgt hij altijd zijn gevoel, waarbij hij gelooft dat passie en betrokkenheid voorrang moeten hebben op winst. Zijn droom is dat AMOTEK uitgroeit tot een "pretpark" van innovatieve projecten die zonder zijn dagelijkse aanwezigheid succesvol blijven draaien.

6. Leslie Cottenjé: “Angst en obstakels hebben me altijd vergezeld, maar ik heb geleerd door te duwen”

Leslie Cottenjé oprichter van Hello Customer, en voormalig Young ICT Woman van het Jaar, deelt in een podcast openhartig haar reis als vrouwelijke ondernemer in de mannelijke techwereld. Leslie benadrukt het belang van impact, balans tussen werk en privé, en de waarde van gewoon doen wat je passieert. Haar verhaal is er een van hard werken, maar ook van het vinden van balans en zelfvertrouwen.

Leslie Cottenjé

7. 11 grootse denkers delen hun leiderschapslessen vanop Europa’s grootste business event

Het Oslo Business Forum 2024 bracht dit jaar 13.000 CEO's, managers, ondernemers en beslissingsnemers uit meer dan 30 landen samen gedurende twee dagen. Op het podium stond tal van grote denkers. Ook landgenoot Peter Hinssen gaf er een keynote (zie les 9). Het evenement belichtte uitdagingen, veranderde manieren van denken en inspireerde tot verandering.

Oslo Business Forum

8. Dado Van Peteghem over de virtuele economie, bange ondernemers en het IQ van AI: “Er is bij bedrijven te veel drempelvrees om met nieuwe technologie aan de slag te gaan”

Dado Van Peteghem, een vooraanstaand digitaal expert, waarschuwt bedrijven om niet opnieuw achter te blijven in de digitale evolutie, zoals eerder gebeurde bij de opkomst van e-commerce. Terwijl de virtuele economie en AI razendsnel doorbreken, ziet hij nog steeds veel drempelvrees. Bedrijven moeten juist nu experimenteren met nieuwe technologieën. Het is essentieel om de kennis van jongere generaties te benutten om relevant te blijven in deze snel veranderende digitale wereld.

Dado Van Peteghem

9. Saoedi-Arabië gaat 500 miljard dollar investeren in 10 nieuwe steden van de toekomst

NEOM is een ambitieus mega-ontwikkelingsproject in Saoedi-Arabië, gericht op het diversifiëren van de economie, weg van olie. De ontwikkeling beslaat een totale oppervlakte van 26.500 vierkante kilometer (vergelijkbaar met de grootte van België). Het masterplan voorziet 10 steden als onderling verbonden hubs, elk met een gespecialiseerde focus.

NEOM Saoedi-Arabië

10. Het tijdperk van AI is begonnen. “Artificiële intelligentie is even revolutionair als mobiele telefonie en het Internet.”

Dit is een longread en in dit artikel lees je de visie van Bill Gates op AI waarbij volgende items aan bod komen:

  • 2 technische revoluties
  • Het definiëren van kunstmatige intelligentie
  • Verbetering van productiviteit
  • Gezondheid
  • Onderwijs
  • Risico's en problemen met AI
  • De volgende grenzen
Bill Gates

Over welke ondewerpen wil jij graag meer lezen in 2025?
Laat het ons weten via redactie@bloovi.be