Tijdens de herdenkingsdienst van Steve Jobs kregen alle 500 gasten een bijzonder boek cadeau: De Autobiography of a Yogi van Paramahansa Yogananda. Dit was niet zomaar een boek, maar een werk dat Jobs jaarlijks herlas gedurende 38 jaar. De ideeën uit dit boek hebben een diepe invloed gehad op zijn leven en waren cruciaal in het bouwen van het Apple-imperium.

Jobs ontdekte het boek in 1972, tijdens zijn middelbare schooltijd. De woorden van Yogananda raakten hem zo diep dat hij zich op een spirituele zoektocht begaf. Op 19-jarige leeftijd vertrok hij voor zeven maanden naar India, een spirituele reis op zoek naar verlichting. Hij mediteerde in afgelegen grotten, studeerde bij goeroes en monniken, en verdiepte zich in numerologie en astrologie.

De leer van Yogananda gaf Jobs een manier om zijn bewustzijn om te zetten in creativiteit. Hij mediteerde dagelijks, werd vegetariër en studeerde Zen-boeddhisme. Deze spirituele praktijk werd de basis voor vijf belangrijke ideeën uit Autobiography of a Yogi die hij gebruikte om Apple te bouwen:

1. Zelfrealisatie: Jobs omarmde de discipline van Kriya Yoga om zijn innerlijke potentieel te ontsluiten. Dat hielp hem om beperkingen te overstijgen en zijn intuïtieve wijsheid te versterken.
* Wist je dat ook Marc Zuckerberg geïnspireerd werd door Steve over India?

2. Geen beperkingen: Yogananda's boodschap van ‘geen limieten’ werd Jobs's leiderschapsmantra. Apple-producten moesten anders zijn, grenzen verleggen en industrieën gaan verstoren. iMacs, iPods en iPhones kwamen voort vanuit een spirit die verruimd was door meditatie.

3. Intuïtie boven intellect: Jobs beschouwde intuïtie als iets dat krachtiger was dan het intellect en geloofde dat dit de bron was van zijn grootste doorbraken. Dagelijkse meditatie hielp hem zijn intuïtieve vaardigheden te verfijnen.

4. Eenvoud als ultieme verfijning: Yogananda leerde dat eenvoud leidt tot een ongecompliceerd en gelukkig leven. Jobs' obsessie met eenvoud was een weerspiegeling van zijn streven naar innerlijke helderheid.
* Henry Belcaster brengt in deze video een anekdote over een welbepaalde beslissing die Steve Jobs ooit nam...

5. Passie en purpose’: Jobs had een onvermoeibare drang om een ‘deuk in het universum’ te maken. Dit werd gedreven door een diep gevoel van doel en passie, geïnspireerd door zijn spirituele pad.
* Steve legt het uit in deze video toen hij samen met Bill Gates geïnterviewd werd...

Steve Jobs zag zichzelf als deel van een spirituele lijn van inovators, met Yogananda als belangrijke bron voor zijn inspiratie.
Hij gebruikte deze oude wijsheid om moderne technologieën te ontwikkelen die het menselijk potentieel versterken. De nalatenschap van Steve Jobs weerspiegelt de tijdloze lessen uit Autobiography of a Yogi, een boek dat voor hem de route naar succes was.


* Op frequente basis brengen we op Bloovi dergelijke korte artikels met inzichten, learnings en inspiratie, verrijkt met foto’s, quotes en korte video’s. Hiervoor werkt Bloovi samen met derden. Bron voor dit artikel: Dicky Bush.