In Bitcoinkringen is Tuur Demeester een naam die klinkt als een klok. Onze landgenoot (40) was één van de eerste believers in de cryptomunt en dat is in 2024 nog niet veranderd, integendeel. Demeester woont en werkt tegenwoordig in de Verenigde Staten, maar op 05 oktober spreekt hij op de Bitcoin Conferentie in Antwerpen.

Lees hier het interview met Tuur

Tuur, om met de deur in huis te vallen. Op X zei je al dat je straks “all-in” gaat in Antwerpen? Waarom kijk je zo uit naar jouw keynote op de ‘Future of Bitcoin’-conferentie?

Demeester: “Omdat het de allereerste keer wordt dat ik ga spreken op een Bitcoin-conferentie in eigen land. Ik mag dan wel in Amerika wonen, maar ik volg de economische en politieke situatie in België nog op de voet. En ik vind dat België zich in een precaire situatie bevindt. Daarom denk ik dat het voor veel Belgen echt belangrijk is dat ze Bitcoin leren kennen. Ik ga dus inderdaad alle registers opentrekken.” (lacht)

De titel van je keynote wordt: “Bitcoin als tweede huid: opties aan het begin van een Europese omwenteling”. Dat klinkt vrij cryptisch?

Demeester: “Da’s deels de bedoeling ja. Ik wil er nog niet alles over kwijt, maar het is een verwijzing naar Tijl Uilenspiegel, een figuur die in veel Middeleeuwse verhalen opdook. In het boek van Charles De Coster uit 1867 zingt Uilenspiegel: “Lederen is mijn eerste huid, staal is mijn tweede huid.” Zo kijk ik ook naar Bitcoin. Als een soort stalen harnas dat als ideale extra bescherming kan dienen. Bitcoin is een conservatieve belegging om onze toekomst te vrijwaren in een onzekere wereld. Geen digitaal speeltje.”

Laten we even een stap terugzetten en terugblikken op de voorbije 15 jaar. Sommige Bitcoiners zeggen dat Bitcoin het sinds 2009 echt niet beter had kunnen doen dan nu het geval is. Deel je die mening?

Demeester: “Puur op technisch vlak deel ik die mening zeker, er is enorm veel vooruitgang geboekt de voorbije 15 jaar. Als je ziet dat alle BTC gecombineerd een marktwaarde van 1 biljoen vertegenwoordigen, dan is dat ongelofelijk. Zeker voor een open source project is dat compleet historisch. Nooit vertoond.”

“Maar als het anderzijds over verspreiding en adoptie gaat, blijf ik misschien wat op mijn honger. Ik ben ongeduldig ja. Ik vind Bitcoin een heel belangrijk beschermingsmiddel en dus vind ik dat mensen er zich, minstens gedeeltelijk, nu al financieel aan moeten blootstellen.”

Lees verder onder de foto

Waarom is dat zo belangrijk?

Demeester: “We leven echt in onzekere tijden. Ons financiële systeem hangt nog met haken en ogen aan elkaar. Er is een back-upsysteem nodig en godzijdank is er Bitcoin. Wellicht het enige valabale alternatief voor wat er nu is. Bitcoin is wat mensen nodig hebben. Ik zie het als mijn persoonlijke missie om mensen te laten begrijpen wat Bitcoin is én waarom het zo cruciaal wordt voor hun toekomst. Of het nu gaat om gewone spaarders, ondernemers of wie dan ook: ik wil bruggen bouwen, connecties maken en blinde vlekken wegwerken. Dat alles om de adoptie te versnellen.”

Maar die adoptie is op termijn wel onvermijdelijk volgens jou?

Demeester: “Klopt. Ik vergelijk Bitcoin met de adoptie van het internet. Die was ook onvermijdelijk en ging uiteindelijk razendsnel. Ik vind wel dat er al heel wat signalen zijn dat het de goeie richting uitgaat met Bitcoin. De institutionele rails zijn klaar. De Amerikaanse ETF-goedkeuring in januari was superbelangrijk, maar ook meer en meer bedrijven zetten BTC op de balans als inflatiebescherming.”

“En ook politiek gezien wordt Bitcoin steeds vaker opgemerkt, omdat steeds meer mensen Bitcoin bezitten. Politici gaan zich dus steeds vaker positief positioneren tegenover Bitcoin, omdat er al een significant kiespubliek aan gekoppeld is. Denk maar aan de houding van Trump ten opzichte van Bitcoin in het kader van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een heel interessant cijfer op dat vlak is het volgende: totnogtoe komt liefst 48% van het campagnegeld bij die presidentsverkiezingen uit… de cryptoscène.”

Zijn er dan helemaal geen bedreigingen of setbacks mogelijk?

Demeester: “Die zijn er uiteraard wel. Er zijn nog steeds weinig bewaarbedrijven en exchanges die voldoende verzekerd zijn tegen hacks. Als dat nu voorvalt, riskeren mensen hun Bitcoin en dus hun centen kwijt te spelen. Maar die verzekering komt er wel. Het wordt opgelost, ook al kan het nog even duren.”

“Daarnaast zijn er ook legale risico’s. Er zullen landen zijn die zich vijandig opstellen tegenover Bitcoin. Maar als mensen merken dat hun overheid duidelijk anti-Bitcoin is qua regulering, dan kunnen ze als het ware ‘met de voeten stemmen’. Ze kunnen vertrekken. Het mooie is natuurlijk dat BTC extreem makkelijk verhuisd kan worden.”

Is de prijs van Bitcoin voor jou van belang?

Demeester: “Toch wel. De prijs is enerzijds een reflectie van de adoptie, maar tegelijkertijd ook een belangrijk signaal naar de wereld toe. Bij een nieuwe ‘all time high’ kijkt de hele wereld mee. Da’s onbetaalbare reclame zeg maar.”

“Verder is er ook een andere positieve spiraal op technisch vlak. Hoe meer Bitcoin waard wordt of met andere woorden hoe hoger de marktkapitalisatie, hoe meer inkomsten er zijn voor de miners. De BTC-firewall wordt dan steeds sterker en moeilijker te destabiliseren. Kort gezegd: hoe hoger de prijs, hoe sterker Bitcoin wordt als financieel systeem.”

Eén van jouw meest opmerkelijke quotes vind ik: “There’s no fever like Bitcoin fever.” Gaat die ook over de prijs?

Demeester: “Zeker. Ik verwacht de komende jaren een zeer felle stijging van de Bitcoin-prijs. Eens de bull market écht van start gaat, wanneer de prijs boven de 70 á 75.000 dollar stijgt, dan zullen mensen echt versteld staan. Ze gaan niet weten wat er gebeurt, zo indrukwekkend kan het zijn. Vandaar die uitspraak over die Bitcoin-koorts.” (lacht)

Verwacht je een lange bull market?

Demeester: “Vergeet niet dat hij eigenlijk nu al een tijdje bezig is. Eind 2022, minder dan twee jaar geleden, bedroeg de bodemprijs van Bitcoin zowat 15.000 dollar. Nu cirkelen we rond de 60.000. Mensen beseffen niet dat dat een stijging is van maar liefst 280%. Indrukwekkend toch? En het wordt dus beter.”

“Maar bull markets doven zichzelf uiteindelijk sowieso uit. De menselijke psyche kan maar een bepaalde tijd bepaalde emoties aan. Wanneer euforie té lang aanhoudt, worden mensen overmoedig. Je krijgt hogere prijsstijgingen dan je zou moeten zien en vervolgens gaat het mis. Daarom is die zogenaamde ‘wall of worry’, de cyclus tussen overmoed en angst waarbij we qua prijs gewoon lang aanmodderen, best normaal.”

Tot slot: hoe zie je de populariteit van Bitcoin in België evolueren?

Demeester: “Er zijn al veel Belgen die Bitcoin bezitten, maar men is daar liever discreet over, dat zit zo in de cultuur. Er zit trouwens ook behoorlijk veel kennis bij Belgen, denk maar aan Pieter Wuille of aan ‘WhalePanda’ die intussen naar Dubai verhuisde.”

“Het is natuurlijk typisch Belgisch om eerst alle risico’s te willen begrijpen vooraleer er stappen ondernomen worden. Mijn analyse is dat het geen probleem is als je Bitcoin nu nog niet perfect begrijpt. Je kunt altijd bijleren. Maar het is volgens mij wél problematisch om helemaal géén blootstelling aan Bitcoin te hebben. Dus ik zou zeggen: loop niet vast in perfectionisme en kies voor Bitcoin, zelfs al is het maar een klein beetje.” (lacht)

Tuur Demeester heeft 275.000 volgers op X. Hij woont en werkt in Austin (Texas) en schreef onder meer “How to position for the Bitcoin Boom” en “The Bitcoin Reformation”.

Future of Bitcoin-conference 5 oktober 2024. Handelsbeurs Antwerpen.