Start it @KBC viert haar 10-jarig bestaan met een indrukwekkende mijlpaal: meer dan 1 miljard euro aan opgehaalde financiering voor start-ups. Sinds 2014 heeft de grootste accelerator van Europa meer dan 1.600 start-ups ondersteund, waarvan 64% nog actief is. De focus ligt op impactvolle innovaties, zonder aandelen te nemen of voorwaarden op te leggen. Start it @KBC is pionier op het gebied van diversiteit, duurzaamheid en inclusiviteit, met speciale aandacht voor vrouwen in tech en start-ups gericht op duurzaamheid. Hun succespercentage ligt ver boven het gemiddelde, met sterke internationale ambities en verdere uitbreiding in Europa.

Start it @KBC werd opgericht door Lode Uytterschaut en Katrien Dewijngaert (zie foto in header) en staat bekend om haar unieke aanpak zonder aandelen te nemen of commerciële voorwaarden op te leggen, wat de drempel verlaagt voor diverse ondernemers.

Het succes van de accelerator is te danken aan de sterke focus op innovatie, duurzaamheid en impact. Bedrijven die deel uitmaken van het programma richten zich op schaalbare modellen en wereldwijde verandering, met speciale aandacht voor duurzaamheid. Maar liefst 30% van de start-ups is volledig gericht op duurzame ontwikkelingsdoelen. In de afgelopen tien jaar is het aandeel tech-start-ups gegroeid van 47% naar 74%, en de helft van de ondersteunde bedrijven ontwikkelt software. Start it @KBC blijft echter ook start-ups uit andere sectoren, zoals mode en voeding, ondersteunen.

Diversiteit is een speerpunt: het aantal vrouwen in tech-start-ups steeg van 22% naar 38%, en deelnemers variëren van de 16-jarige oprichter van YouthTalks tot de 68-jarige robotica-ondernemer van Ailos. Daarnaast richt het programma zich ook op het welzijn van oprichters, met speciale aandacht voor burn-out preventie.

De accelerator kent een succespercentage van 73% na vijf jaar, wat significant hoger is dan het gemiddelde in de sector. Venture Capital-financiering wordt aan 11% van de start-ups binnen Start it @KBC toegekend, wat tien keer hoger is dan het gemiddelde, met sterke investeringssuccessen als gevolg. Het programma breidt zijn internationale reikwijdte uit, met hubs in België, Tsjechië, Hongarije en recent Wallonië, waar de focus ligt op start-ups die niet alleen economisch succes nastreven, maar ook een positieve maatschappelijke en ecologische impact willen maken.

De toekomst.
Ondanks een indrukwekkend decennium van successen, blijft Start it @KBC ambitieus. De focus ligt nu op de toekomst van onze planeet, met extra aandacht voor mens en samenleving. De accelerator blijft haar hoge normen handhaven, met een groeiend aantal aanvragen en een strenge selectieprocedure. Start it @KBC blijft investeren in start-ups die niet alleen economisch succes willen behalen, maar ook bijdragen aan maatschappelijke en/of ecologische vooruitgang.