Elke Lenders en Clifford Schelstraete (©Emilie Bonjé)
Waarom is zoiets natuurlijks als kinderen grootbrengen een bron van stress voor zoveel gezinnen? Kan anders, stellen Elke Lenders en Clifford Schelstraete van uitbetalingsactor Infino (het vroegere kinderbijslagfonds). “We zouden niet moeten kiezen tussen of een goede ouder zijn of een ambitieuze carrière uitbouwen.”
Je bent geconcentreerd aan het werk. En dan is er dat telefoontje: de crèche van je peuter kan die dag niet openblijven uit personeelsgebrek. De school van je zevenjarige gaat een aantal uur vroeger dicht want het gaat hevig sneeuwen. Of er is iets misgegaan met de inschrijvingen voor het zomerkamp en jouw tieners kunnen niet mee met hun vrienden.
Onvoorspelbaarheid & frustratie
Als er iets is wat ouders de voorbije twee jaar hebben geleerd, dan is het wel om wendbaar te zijn. “Een besmetting in de klas van je kind, iemand binnen het gezin met een positieve zelftest, ... Het werd de gewoonste zaak van de wereld om alles te laten vallen en te schakelen om de kinderen op te vangen”, zegt Elke Lenders, digital consultant bij Infino.
“Die onvoorspelbaarheid gaat niet in je koude kleren zitten. Het is een vorm van bijkomende stress die zich de voorbije periode heeft opgestapeld, bovenop andere stressfactoren die voortvloeien uit de combinatie van werk en gezin.”
Groeien is meer dan een Groeipakket
Uitbetalingsactor Infino - het vroegere kinderbijslagfonds - ondersteunt ouders en kinderen om te helpen groeien. Enerzijds door de vlotte en stipte betaling van het startbedrag (vroeger: kraamgeld) en Groeipakket (vroeger: kinderbijslag), anderzijds door ouders bij te staan met expertise en inspiratie.
Covid heeft veel van de bestaande uitdagingen versterkt
“Covid heeft veel van de bestaande uitdagingen versterkt”, zegt Lenders. “Veel daarvan waren er al pre-covid: aanwezig zijn op kantoor tussen 9 uur en 17 uur gaat niet samen met je kind op tijd op school ophalen, connecteren met je tiener wordt bemoeilijkt als je elk moment afgeleid kan worden door een dringende email van het werk. En dan moet je nog tijd voor jezelf zien te maken.”
Waarom eigenlijk?
Hoe kan het dat zoiets gewoons als het grootbrengen van kinderen zo’n bron van stress is voor veel mensen, vroeg Indra Nooyi, voormalig CEO van PepsiCo, recent in Time Magazine onder de titel ‘How to bridge the work-family disconnect’.
“De manier waarop we vandaag omgaan met de combinatie van werk en ouderschap weerhoudt vrouwen én mannen ervan om een vervullende carrière te combineren met een gezond ouder- en burgerschap.”
Er zijn zoveel dingen die we anders kunnen doen om de combinatie van ondernemerschap en ouderschap te faciliteren
Mindset & organisatie
Misschien nemen we te veel hooi op onze vork, of willen we te veel? Moeten we kiezen? “Er zijn zoveel dingen die we anders kunnen doen om de combinatie van ondernemerschap en ouderschap te faciliteren, en meer mensen de kans te geven om én de ouder én de collega én de burger te zijn die ze willen zijn.”, stelt Lenders.
Infino toont binnen de eigen organisatie hoe het anders kan. Lenders, consultant bij Infino en moeder van Sien (5) en Oona (3), en Clifford Schelstraete, IT-manager bij Infino en vader van Marie (8) en Leon (5), delen hun voornaamste lessen van de voorbije jaren.
Surfen op de golven
Je kan ambitieus zijn op vlak van carrière én genieten van je ouderschap, als je de aandacht slim verdeelt. “Het komt erop aan om te leren meesurfen op de golven”, zegt Schelstraete. “Zowel op het werk als thuis wisselen momenten van drukte af met momenten waarop het rustiger is. Het ene moment kies ik ervoor om een deadline prioriteit te geven omdat het om een belangrijk project gaat, een andere keer geef ik voorrang aan mijn gezin. Als de druk op beide vlakken voortdurend hoog blijft, is dat een signaal dat er meer structurele veranderingen nodig zijn.”
Flexibele mindset
Het sleutelwoord is flexibiliteit, zowel naar jezelf toe als naar anderen. “Flexibiliteit is een mindset”, zegt Lenders. “Het betekent niet dat er minder toewijding is aan een project. Het staat vooral voor aangename migratie tussen skills, work-life en prioriteiten. Er moet een bepaalde vorm van tolerantie aanwezig zijn, wanneer een collega bijvoorbeeld stipt wil stoppen omdat de kinderen een optreden geven op school.”
Kwaliteit boven kwantiteit
De gespendeerde tijd op de (virtuele) werkvloer is ondergeschikt aan de kwaliteit van het werk zelf. “We geloven in het talent van onze collega’s en proberen om hen te ondersteunen in de ontwikkeling daarvan”, zegt Schelstraete. “We laten onze mensen zelf uitzoeken hoe ze hun werk willen organiseren. We zoeken actief naar oplossingen als iemand het moeilijk heeft, zelfs al passen ze niet in het klassieke plaatje van de 40-urenweek.”
Schelstraete organiseert zijn werk bijvoorbeeld zo dat hij voetbaltrainingen van zijn zoon kan zijn. En Lenders schroefde in samenspraak met haar team het aantal meetings drastisch terug toen haar kinderen een week thuis bleven.”
Weet waarom
Hoe weet je of iemand evenveel doet dan zijn of haar collega’s? Door het waarom centraal te plaatsen, zeggen Lenders en Schelstraete. “We weten heel goed waarom we bij Infino elke dag ons best doen”, zegt Schelstraete. “Infino is er om ouders en kinderen te ondersteunen. Dat is een heel sterke missie.”
Als jouw collega’s, net als jijzelf, sterk connecteren met het waarom, dan geeft het kracht om door te zetten. Dan werkt het vertrouwen op bij iedereen in de organisatie en hoeven we elkaar niet in vraag te stellen. Iedereen wil namelijk een bijdrage leveren.
The big shift: het kan
Stellen we de vraag opnieuw: zijn we onrealistisch als we ouderschap en ondernemerschap willen combineren? “Neen. Het kan. Als we verder kijken dan het ideaal van 40 uur presteren op kantoor”, vat Lenders samen.
“Als we durven vertrouwen op een andere manier van werken en leven. Als we beseffen dat er niets mis is om als ouder soms eens even geen beste versie van jezelf te zijn, en dat het ook oké is om de deadline van een project vooruit te schuiven omdat er onvoorziene omstandigheden opduiken. Het vraagt een andere mindset, van jezelf, van je collega’s, van je leidinggevenden, en van de maatschappij. Daar willen we bij Infino aan bijdragen.”
Wist je dat je kan kiezen wie je Groeipakket uitbetaalt?