“In een wereld die razendsnel verandert, staan leiders voor boeiende en tegelijk complexe uitdagingen. Digitalisering, globalisering en de groeiende roep om duurzaam ondernemen transformeren niet alleen bedrijfsmodellen, maar stellen ook andere eisen aan de capaciteiten van leidinggevenden. “Managers zijn op zoek naar nieuwe manieren om leiding te geven en samen te werken. En vooral: om hun team en de organisatie mee te krijgen in het verhaal”, vertelt Bieke Van Gool. De leiderschapsadviseur en executive coach helpt bedrijven en hun mensen transformeren. “Als leider bundel je best de krachten en investeer je in een cultuur van effectiviteit, samenwerking en vertrouwen.”
“Leiderschap anno 2024 vraagt om schakelen te midden van de paradoxen die zich aandienen. Mijn rol is onder andere mensen klaarmaken voor die complexiteit”, vertelt de founder van LINKx, een collectief van adviseurs, trainers en coaches die inzetten op leiderschapsontwikkeling en impactvergroting. “Gepast kunnen omgaan met wat zich aandient, vereist van leiders ‘agility’. Dat wil zeggen dat ze niet alleen flexibel, maar ook adaptief moeten zijn. En dit alles zonder de behoefte aan stabiliteit van medewerkers uit het oog te verliezen. Leiderschap is zo complex geworden, dat het beter is leiderschap te delen met elkaar en gezamenlijk leiderschap te ontwikkelen in je bedrijf.”
Bewust tijd maken om te synchroniseren
Sterke leiders zijn volgens de juriste van opleiding en auteur van het boek Waarom aandacht de essentie is ‘context intelligent’: ze maken tijd voor de juiste dingen en zetten in op de kracht van het collectief. “Ze tonen aandacht voor wat er speelt en wat ertoe doet. Zitten de prioriteiten goed, zijn ze gekend én gedragen door de mensen? En zijn we met z’n allen bezig met het uitvoeren van dezelfde strategie? Zo nee, wat hebben we daarvoor nodig? Goed leiderschap betekent in de praktijk bewust tijd maken voor synchronisatie, en meetings mogelijk maken om niet op de inhoud maar op het proces in te zoomen. Op die momenten praten mensen met elkaar, luisteren ze en leren ze elkaars perceptie kennen waardoor neuzen weer in dezelfde richting staan. Meer onderling begrip leidt tot connectie en vergroot de gezamenlijke impact.”
Evidence-based en intuïtief
Van Gool – klanten omschrijven haar als een ‘geëngageerd en verbindend pragmaticus’ – heeft meer dan 25 jaar ervaring in het versterken van leiderschap. Ze heeft intussen meer dan 1.000 coachingsessies op haar trackrecord bij onder andere EY, Telenet, VITO en Antwerp Management School. “Wat al mijn klanten – dat zijn zowel Vlaamse als Nederlandse ondernemers, familiebedrijven en de grotere organisaties – typeert, is dat ze écht een verschil willen maken. Het zijn ondernemende mensen die vooruit willen en hun eigen aanpak in vraag durven stellen”, licht ze toe.
Deze klanten helpt Van Gool op een heldere en persoonlijke manier in het verstevigen van leiderschap. Daarin combineert ze haar vurige passie voor positieve impact met een opvallende nuchterheid. “Ik heb het geluk dat ik mag werken met gedreven mensen. Onze LINKx werkwijze is praktijkgericht, intuïtief en evidence-based, dus gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in de psychologie, sociologie en neurowetenschappen. Daarvoor werk ik heel graag met en voor Antwerp Management School, waar ik sinds 2009 ook gastdocent ben. Ik voel me volledig thuis in de missie van de school ‘opening minds to impact the world’. Die inzichten en kennis combineer ik met mijn praktijkervaring en expertise in het veld.”
Sterk leiderschap ontwikkel je
Leiderschap hoeft niet aangeboren te zijn, meent Van Gool. Het staat los van je titel of positie en is in essentie iets dat je deelt met anderen. Het gaat om het gedrag dat je toont en waarmee je anderen in beweging krijgt. “Succesvolle ondernemers weten dat ze niet altijd gelijk hebben. Ze staan open voor andere perspectieven en levenslang leren is vaak hun tweede natuur. Ik zie effectieve leiders bewuster, inclusief denken en werken. Ze investeren in ontwikkelingstrajecten, teamsessies of multilevel interventies die de geesten openen en nieuwe inzichten brengen. En dat draagt bij tot betere beslissingen en innovatie.”
Ondernemers die sterk leiderschap tonen, hebben geleerd om te switchen tussen verschillende stijlen. “Want er is niet één beste stijl, leiderschap is persoons- ja zelfs identiteitsgebonden. Doorheen opleidingstrajecten of een executive coaching zoeken we uit wat het best werkt voor iemand. Elk vraagstuk en elke bedrijfscontext is anders, en authenticiteit is cruciaal. Daarom werken we liefst in co-creatie, vaak over alle lagen van de organisatie”, legt Van Gool uit, die samen met haar team advies, coaching en opleidingen op maat aanbiedt. Leiderschapsontwikkelingsprogramma’s verlopen zowel hybride, online als face-to-face. “We werken graag persoonlijk. Sommige klanten nemen we mee naar onze werkplek in Knokke. De omgeving van de zee en het nabijgelegen Zwin werken inspirerend.”
Focus op het succes van je team
Geconnecteerde leiders hebben meer aandacht voor het succes van hun team dan voor hun eigen succes. Geconnecteerd leiderschap begint bij de verbinding die de leider heeft met zichzelf en het bewuste antwoord op vragen als: welk verschil wil je echt maken? Welke impact wil je achterlaten? Wie wil je voor anderen zijn, ook na de samenwerking? Door je eigen antwoorden te kennen en te geloven, zul je dat vanzelf alvast uitstralen naar anderen. En als je jezelf daarin niet gelooft, gaan anderen jou ook niet geloven.”
Goed leiderschap gaat natuurlijk ook over de connectie met de ander. “Weet wat de ander nodig heeft en hou er rekening mee, pas je aan of beweeg mee, dat verhoogt de onderlinge effectiviteit. Als je oog hebt voor voorkeuren en valkuilen kan je er iets mee doen”, weet Van Gool. “Mensen hebben niet alleen verschillende behoeftes, maar ook achtergronden, ervaringen en perspectieven. Bekijk hoe je de verschillen kan benutten: dat is de boodschap.”
Voorbeeldfunctie
De laatste tijd krijgt Van Gool van klanten geregeld de vraag: hoe vermijd ik toxisch leiderschap? “Er is niets mis met gepassioneerd werken en inzet en kwaliteit te verwachten van anderen. Maar gebrek aan respect voor de ander is wél verkeerd. Als je vanuit je passie werkt, is de kans groot dat je inspirerend bent. Maar wees beschikbaar, transparant en consistent als leider.”
“Als je betrouwbaar bent, geef je houvast en bied je veiligheid. Wees je bewust van je voorbeeldgedrag wanneer je feedback geeft. Als je alleen de ‘R’ nog ziet in je HR, is het beter om even uit te zoomen. Ik moet de eerste medewerker nog tegenkomen die niet gedijt in een waarderende bedrijfscultuur”, klinkt het. Kortom: een geconnecteerd leider is zich bewust van zijn of haar voorbeeldfunctie, en cultiveert een klimaat van feedback en levenslang leren en faciliteert een gezonde werkomgeving waarin mensen ook durven en mogen leren uit wat niet werkt.
Schakel met de lange termijn in gedachten
Een ander belangrijk kernwoord in Van Gools visie is schakelen. Het is cruciaal dat de leidinggevende blijft focussen op de lange termijn, stelt ze. “Daarmee zijn we terug bij die eerste, essentiële vraag: wie wil jij als eigenaar-slash-ondernemer met jouw bedrijf zijn voor de wereld, van medewerkers en klanten tot leveranciers en andere stakeholders? Vervolgens bepaal je hoe je die purpose gaat bereiken. Succesvolle leiders zijn bereid om af te wijken van de strategie, om onderweg bij te sturen. Ze kijken zodat ze zien wat er nodig is. Ze dragen geen oogkleppen, hebben geen plank voor hun hoofd en zijn dus omgevingsbewust. Ze kunnen zichzelf of hun plan aanpassen, zonder hun langetermijndoelstellingen uit het oog te verliezen.”
Blijf in beweging
“Blijf in beweging, wat er ook gebeurt, en vergeet daarbij jezelf niet”, is een laatste advies dat Van Gool meegeeft. “Op je pad kom je sowieso moeilijkheden en teleurstellingen tegen. Pas het tempo aan, je kan altijd vertragen of kleinere stapjes nemen. Zorg voor jezelf zodat je weer voor de anderen kan zorgen. Als je met duurzame impact het verschil wil maken, zorg dan dat iedereen - je team en je organisatie - mee kan op die weg. Net zoals een van mijn favoriete quotes luidt; if you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.”