In het hart van Antwerpen vindt een stille groene revolutie plaats. Terwijl duizenden vierkante meters aan dakoppervlak nog steeds onbenut blijven, werkt een innovatief initiatief van de stad Antwerpen aan een oplossing die even simpel als geniaal is: de zonnemakelaar. Net zoals een vastgoedmakelaar kopers en verkopers samenbrengt, koppelt dit project bedrijven met grote dakoppervlaktes aan energieverbruikers die op zoek zijn naar groene stroom tegen een vaste interessante prijs.
"Het potentieel is gigantisch," vertelt Peter Verboven, bestuurder van Transition Stories, het bedrijf dat de zonnemakelaar-dienst uitvoert in opdracht van de stad Antwerpen. “In Antwerpen ligt er nog 7.649.422 m² aan daken zonder zonnepanelen, wat gelijkstaat aan 1.071 voetbalvelden. Dit onbenutte oppervlak heeft het potentieel om jaarlijks 1.529.884 MWh aan energie te genereren, genoeg om het (elektrisch) verbruik van 437.109 huishoudens te dekken. De zeven grootste industriegebieden dragen voor 47% bij aan dit totaal, met 3.612.389 m², ofwel 506 voetbalvelden. Dit zou 722.477 MWh/jaar kunnen opleveren, wat overeenkomt met het energieverbruik van 206.422 huishoudens.
"We zien vooral in de haven enorme opportuniteiten. Denk aan logistieke loodsen met dakoppervlaktes van 10.000 tot 20.000 vierkante meter en zelfs meer, waar momenteel amper zonnepanelen op liggen omdat het eigen verbruik te laag is. Anderzijds zijn vele bedrijven op zoek naar échte groene stroom die lokaal geproduceerd wordt. En daar kunnen wij bij helpen."
Een matchmaker voor groene energie
Het concept is even eenvoudig als doeltreffend. De zonnemakelaar zoekt actief naar twee types bedrijven: zij die beschikken over grote dakoppervlaktes van minstens 1.000 vierkante meter, en bedrijven die weliswaar geen geschikt dak hebben, maar wel een aanzienlijk energieverbruik. Door deze partijen samen te brengen, ontstaat een win-winsituatie.
"Veel bedrijven met grote daken zien momenteel af van zonnepanelen omdat ze de opgewekte energie niet volledig kunnen benutten," legt Verboven uit. "Maar als we een gegarandeerde afnemer vinden die bijvoorbeeld voor 15 jaar wil afnemen, wordt het plots wel interessant. De afnemers zijn dan weer zeker van een voordelig tarief voor langere periode. Dat maakt de kosten voorspelbaar en transparant. Het mooie is dat die afnemer niet eens in Antwerpen hoeft te zitten."
![](https://images.storychief.com/account_47/peter-verboven-lowres-13-van-14_79fc5ec829cc8ade1b0310c73ce337eb_800.jpeg)
Van concept naar realiteit
De eerste successen beginnen zich af te tekenen. Hoewel veel projecten nog onder strikte vertrouwelijkheid vallen, lopen er momenteel verschillende veelbelovende onderhandelingen. Van een school die zonnepanelen installeert tot een fascinerende match tussen een logistieke speler in de haven en een maatwerkbedrijf - de diversiteit aan samenwerkingen toont het brede toepassingsgebied van het concept.
Het matchingsproces verloopt niet altijd even vlot. "De grootste uitdaging is het creëren van bewustzijn," erkent Verboven. "Als ik bij bedrijven aanklop, is de eerste reactie vaak vergelijkbaar met wanneer iemand een stofzuiger komt verkopen - 'nee bedankt, we zijn er al mee bezig'. Maar zodra we die eerste drempel over zijn, ontdekken we samen enorm veel potentieel."
Een cruciaal aspect van de zonnemakelaar is zijn onafhankelijke positie. "Wij worden betaald door de stad Antwerpen en nemen geen commissies van de partijen die we samenbrengen. Dit stelt ons in staat om volledig neutraal te blijven en ons uitsluitend te focussen op ons doel: meer zonnepanelen op grote daken in Groot-Antwerpen krijgen."
De dienstverlening gaat verder dan alleen het matchen van partijen. De zonnemakelaar ondersteunt het hele proces: van eerste potentieelberekening tot stabiliteitsstudies voor mogelijke producenten tot het begeleiden van contractonderhandelingen en de opmaak van overeenkomsten met afnemers anderzijds.
Toekomstvisie
Het enthousiasme over de toekomst is voelbaar. "Dit model van zonnepanelen op één plaats en afname op een andere, met een contractuele relatie ertussen, daar zit nog ongelofelijk veel muziek in," vertelt Verboven gepassioneerd. "Als meer daken en afnemers elkaar vinden, kunnen we een explosie in PV-installaties verwachten, gekoppeld aan een betere beheersing van energiekosten."
De zonnemakelaar ziet ook een katalysatoreffect ontstaan zodra de eerste grote projecten worden gerealiseerd. "Als deze cases naar buiten komen en schoolvoorbeelden worden van hoe je het kan aanpakken, verwacht ik dat we dit concept op veel meer plaatsen zullen zien ontstaan."
Het is een verhaal dat perfect illustreert hoe innovatie niet altijd hoeft te schuilen in complexe technologie, maar ook kan ontstaan door bestaande concepten op een nieuwe manier samen te brengen. De zonnemakelaar bewijst dat soms de meest voor de hand liggende oplossingen het langst over het hoofd worden gezien - tot iemand de puzzelstukjes op de juiste manier bij elkaar legt.
"98% van de bevolking is niet dagelijks met energie bezig. Daarom is het zo belangrijk dat we blijven hameren op de mogelijkheden. Want zodra bedrijven inzien wat er mogelijk is, opent zich een wereld aan kansen."
Zet ook de stap naar duurzame energie
Verbruikt jouw organisatie veel energie en wil je écht groene stroom afnemen? Of heb je een groot dak en wil je aan de slag met zonnepanelen? Neem contact op voor gratis en vrijblijvend advies via dit formulier en ontdek hoe we je kunnen helpen.
* Meer info: www.antwerpenvoorklimaat.be/zonnemakelaar