Het Oslo Business Forum 2024 bracht dit jaar 13.000 CEO's, managers, ondernemers en beslissingsnemers uit meer dan 30 landen samen gedurende twee dagen. Het is werkelijk een mega-event. Naar dit event ga je als je op hoog niveau geïnspireerd wil worden en je leiderschapskills en -inzichten naar een hoger niveau wilt tillen. Op het podium stond tal van grote denkers. Ook landgenoot Peter Hinssen gaf er een keynote (zie les 9). Het evenement belichtte uitdagingen, veranderde manieren van denken en inspireerde tot verandering.

Wat maakt een leider tot een moedige leider?

Het is het aanpakken van complexe problemen die niemand anders heeft kunnen oplossen. Het is vooruitdenken, zelfs zonder te weten wat de toekomst brengt. Het is optimistisch blijven, zelfs in chaotische tijden. De ware geest van leiderschap gaat niet over het beheersen van risico's, maar over het verwelkomen van verandering, het heruitvinden van de toekomst en het leiden waar anderen aarzelen om te gaan.

De wereld waarin we vandaag werken, heeft leiders nodig die durven innoveren en het verschil maken. We moeten niet bang zijn om nieuwe manieren van denken, handelen en leiden aan te nemen. Het event was een oproep tot moedig leiderschap.

Hier zijn 11 van de meest impactvolle leiderschapslessen die dit jaar aan bod kwamen om je te helpen de chaos te beheersen en het om te vormen naar een soort van superkracht voor jou en je team.

Les 1: Overschat de snelheid en onderschat de omvang van de revolutie niet

Mikko Hypponen is een expert op het gebied van cyberbeveiliging en onderzocht hoe AI onze manier van leven en leiden aan het transformeren is. Hij onthulde waarom AI ons leiderschap verandert en hoe het innovatie stimuleert.

Copyright: Krafftwork
"Wij bouwen iets dat zowel opwindend als een beetje eng is." – Mikko Hyppönen

"Technologische revoluties veranderen de wereld sneller en ingrijpender dan wat dan ook," zei Mikko. Hij waarschuwde leiders om de snelheid van de revolutie niet te overschatten en de omvang ervan niet te onderschatten – het kan langer duren dan we verwachten, maar zal zeker groter zijn dan we kunnen voorspellen.

AI biedt leiders veel tools, maar de implementatie gaat gepaard met uitdagingen en ethische dilemma's. Van generatieve kunst en muziek tot zelfrijdende auto's, AI drijft ongeziene veranderingen aan. Dit type van vooruitgang roept lastige vragen op over eigendom, betrouwbaarheid, veiligheid en beveiliging, wat leiders zal dwingen om ethische uitdagingen te confronteren bij de integratie van AI in hun organisaties. Desondanks moeten leiders hun angsten onder ogen zien. Organisaties die AI niet omarmen, zullen achterblijven.

Les 2: De dreiging is niet AI. Het is onze mindset

Mo Gawdat, voormalig Chief Business Officer van Google [X], hielp ons te begrijpen waar AI naartoe gaat, welke ethische vragen ze moeten overwegen, en hoe ze AI kunnen trainen om positieve veranderingen te stimuleren.

"We weten allemaal dat verandering pijnlijk kan zijn, en de transformatie die AI teweegbrengt, zal niet anders zijn," waarschuwde Mo. Hij vertelde dat we de pijn en de duur ervan kunnen minimaliseren door één ding te veranderen – en dat is niet de technologie.

"AI vormt geen bedreiging voor de mensheid. Er is iets mis met onze mindset." – Mo Gawdat

We moeten onze mindset verschuiven van schaarste naar overvloed. Als we eenmaal de overvloedige intelligentie van AI erkennen, kunnen we alles creëren. "We zullen leven in een wereld van overvloed, waarin de manier van concurreren niet zal zijn door van anderen te stelen, maar door meer te creëren voor ons allemaal," zei Mo.

Mo vroeg vanop het podium om na te denken over één vraag: "Als je Superman zou ontvoeren, welke ethiek zou je hem leren?" Zijn boodschap is duidelijk: we moeten AI leren om Superman te zijn en geen Super Villain (*).

(*) In de context van dit artikel verwijst Mo naar de ethische uitdagingen bij het trainen van kunstmatige intelligentie (AI). Hij vraagt om AI te leren om "Superman" (een positieve kracht) en geen "Super Villain" (een negatieve kracht die schade kan aanrichten).

Les 3: Begrijp culturele verschillen om ervoor te zorgen dat elke stem wordt gehoord

Erin Meyer, bestsellerauteur en professor in cross-cultureel management en multicultureel leiderschap, leerde ons de kunst van het beheersen om culturele uitdagingen om te zetten in strategische kansen.

Copyright: Krafftwork

Culturele verschillen in communicatie gaan verder dan woorden – onze omgang met stilte kan ook sterk variëren. In sommige culturen is stilte in vergaderingen ongemakkelijk, terwijl anderen stilte zien als een teken van bedachtzaamheid en respect. Erin's onderzoek toont aan dat het begrijpen van deze verschillen leiders kan helpen om ervoor te zorgen dat elke stem wordt gehoord.

Ze wees op drie verschillende dialoogpatronen die per cultuur verschillen: constante overlap, serveren en terugkeren, en bewuste pauzes. Wat gebeurt er wanneer meerdere culturen samenwerken en alle drie de patronen samenkomen? De derde groep verliest. "Let op deze variërende patronen en dan kun je de stem van diversiteit horen," zei Erin.

Les 4: Er is geen moed zonder kwetsbaarheid

Brené Brown is een van de meest vooraanstaande denkers over kwetsbaarheid, moed en leiderschap. Haar bestseller Dare to Lead moedigt leiders aan om moedige, gedurfde culturen te creëren. Brené legde uit waarom gedurfd leiderschap een essentiële vaardigheid is voor de toekomst.

Copyright: Krafftwork
"Er is geen moed zonder kwetsbaarheid." – Brené Brown

De kern van Brené's boodschap is het idee dat moed niet kan bestaan zonder kwetsbaarheid. In haar gesprekken met leiders uit verschillende vakgebieden, waaronder militaire Special Forces en NFL-atleten, werd dit punt onmiskenbaar duidelijk. Brené's onderzoek daagt de traditionele opvatting uit dat kwetsbaarheid een zwakte is, en presenteert het in plaats daarvan als een essentieel onderdeel van moed.

Om een gedurfde leider te zijn, zei Brené, moet je het "harnas" herkennen die je draagt. Gedurfd leiderschap betekent dat je dat harnas aflegt ten gunste van om gegrond zijn, kwetsbaar te durven zijn en moedig zijn in tijden van onzekerheid.

Les 5: De ondernemersgeest is voor ons allemaal beschikbaar

Sahar Hashemi is medeoprichter van Coffee Republic en auteur van het bestverkochte boek Anyone Can Do It. Zij toonde aan hoe we een ondernemersgeest in ons bedrijf kunnen integreren om continu te evolueren in tijden van verandering.

We hebben de neiging om ondernemers op een voetstuk te plaatsen, hun mentaliteit te associëren met wendbaarheid en veerkracht, en te speculeren waar die eigenschappen vandaan komen. Maar, volgens Sahar:

"Ondernemers zijn niet anders dan de rest van ons, en ik ben daar het levende bewijs van."

Het blijkt dat de ondernemersenergie in ons allemaal zit, echter er zijn vijf veelvoorkomende obstakels die heel dikwijls deze energie afremmen:

  1. Overplanning: Stop met proberen te voorspellen wat er gaat komen.
  2. Bureaucratie: Laat de gedachte los van "zo hebben we het altijd gedaan."
  3. Perfectionisme: Wacht niet op alle antwoorden voordat je begint.
  4. Je "werkgezicht": Breng je hele zelf naar je werk.
  5. Angst: Laat angst niet je denken binnensluipen.

Zodra leiders de patronen die hun ondernemersgeest belemmeren hebben afgebroken, moeten ze de moed hebben om actie te ondernemen. Sahar zei: "Mijn levensmotto is: 'spring, en het net zal verschijnen.'"

Les 6: "Doorbreek de illusie dat alles zal blijven zoals het is en kijk naar de wereld zoals die vandaag werkelijk is"

Sanna Marin had de eer een van de jongste regeringsleiders ter wereld te zijn en was de jongste premier van Finland ooit. Ze bracht haar unieke leiderschapsperspectief over en bood lessen aan voor het navigeren in de complexe en snel veranderende wereld van vandaag.

Copyright: Krafftwork
"Bekijk de wereld zoals die is, niet zoals die vroeger was of zoals je zou willen dat die is." – Sanna Marin

De normaliteitsbias -of: illusie dat alles zal blijven zoals het is- beschrijft onze menselijke neiging om aan te nemen dat dingen blijven zoals ze zijn, ondanks waarschuwingssignalen voor een ramp. Het zorgt ervoor dat we mogelijke risico's minimaliseren, wat leidt tot inadequate reacties op verandering. "Ik geloof dat de meeste van ons er nog steeds aan lijden," zei Sanna. "Op dit moment kunnen we het ons echt niet veroorloven."

De normaliteitsbias is wijdverbreid in bedrijven, en Sanna spoorde leiders aan om deze te vermijden door te kijken naar de beschikbare informatie zonder te vertrouwen op oude aannames. Erken en accepteer onzekerheid. Oefen kritisch denken en neem gedurfde beslissingen.

Les 7: Pak een turbulente wereld aan met vastberadendheid

Morten Hansen is auteur van bestsellers zoals Great by Choice en Great at Work, die ingewikkeld onderzoeken vertaald naar uitvoerbare strategieën voor bedrijfsleiders. Hij gaf als voorbeeld twee teams die wedijverden om als eerste de Zuidpool te bereiken: de Noren en de Britten.

Copyright: Krafftwork

Morten heeft zijn carrière gewijd aan het bestuderen van bedrijven die turbulentie en verandering hebben doorgemaakt. Keer op keer zag hij dat sommige slaagden en anderen faalden, net als deze twee naties. Zijn onderzoek onthulde “ 4 disciplines van moedige leiders”:

  1. De moed om nee te zeggen: Identificeer de kritische taken om te prioriteren en delegeer of stop taken die je focus belemmeren.
  2. De moed om te volharden: Kies de belangrijkste prestatiemaatstaf en handhaaf consistente prestaties in zowel goede als slechte tijden.
  3. De moed om creatief te zijn: Vermijd grote risico’s en lanceer in plaats daarvan kleine experimenten. Stop de slechte en investeer in de paar succesvolle innovaties.
  4. De moed om goed te leiden: Evalueer werknemers op basis van prestaties en teamwork; beloon degenen die in beide uitblinken en overweeg goed de werknemers die de teamgeest belemmeren.

Les 8: Omarm conflicten met liefde

Howard Yu, bestsellerauteur en directeur van het Advanced Management Program van IMD, onthulde cruciale strategieën om organisaties toekomstbestendig te maken in een tijdperk van de vele en ongekende veranderingen.

O

Organisaties die bovengemiddeld tot excellent presteren begrijpen het belang van gezonde discussies. Howard benadrukte dat het omarmen van cognitieve conflicten, gebaseerd op vertrouwen, respect en liefde, teams helpt grenzen te verleggen, innovatie te stimuleren en betere oplossingen te vinden.

Het draait om balans: te veel harmonie kan leiden tot zelfgenoegzaamheid, terwijl te veel conflict het vertrouwen schaadt. Succesvolle bedrijven weten hoe ze deze spanning kunnen beheersen door een veilige omgeving te creëren waarin het uitdagen van ideeën en het in twijfel trekken van aannames wordt aangemoedigd. Howard zei: "De waarheid komt naar boven wanneer er echt iets op het spel staat." Het benutten van deze diversiteit aan gedachten is essentieel om wendbaar en innovatief te blijven in een concurrerende markt.

"Je hoeft elke dag maar één centimeter voor te blijven." – Howard Yu

Duurzaamheid, weerbaarheid en toekomst bestendig zijn draait niet om grote sprongen, maar om steeds een centimeter voor te lopen, waarbij kleine overwinningen zich opstapelen tot grote voordelen op de lange termijn.

Les 9: Omarm een mindset van constante aanpassing en paraatheid

Peter Hinssen is een auteur en leider op het gebied van radicale innovatie. Hij deelde zijn inzichten over het navigeren in tijden van "never normal" en bood hij strategieën om innovatie te bevorderen, technologische disruptie te omarmen en voorop te blijven.

Copyright: Krafftwork
"Dit is de wereld waarin we leven. We kunnen niet hopen dat deze magisch terugkeert naar stabiliteit." – Peter Hinssen

Er bestaat niet langer zoiets als "normaal". Bedrijven kunnen niet langer hopen op een terugkeer naar stabiliteit. In plaats daarvan moeten leiders de realiteit omarmen, gekenmerkt door veranderingen die:

  • Niet-lineair zijn, waardoor we gedwongen worden ons constant aan te passen aan onvoorspelbare krachten.
  • Superfluïde zijn, waarbij intelligentie wordt gedefinieerd door het vermogen om snel te reageren.
  • Hyperverbonden zijn, waarbij verstoringen aan de ene kant van de wereld rimpelingen veroorzaken in industrieën.
  • Ultra-snel zijn, waarbij we snel moeten innoveren of het risico lopen achter te blijven.

In deze "never normal" wereld moeten leiders de hoop opgeven om terug te keren naar vertrouwde ritmes en in plaats daarvan een mindset van constante aanpassing en paraatheid omarmen.

Les 10: Toon de nederigheid om je zwakheden toe te geven

Adam Grant is een organisatiepsycholoog die de wetenschap van motivatie, herdenken en potentieel verkent. Hij deelde zes inzichten die leiders kunnen helpen om het verborgen potentieel in henzelf, hun teams en hun organisaties te ontsluiten.

Copyright: Krafftwork
"Wees niet bang om te vragen hoe je kunt veranderen en hoe de hele organisatie kan veranderen." – Adam Grant

Adam moedigde leiders aan om niet te worden ontmoedigd door de uitdagingen die gepaard gaan met activisme, en adviseerde hen om klein te beginnen. "Ontdek de beste manier om iets terug te geven aan de mensen die het werk op de grond doen," moedigde Malala aan. "Jullie weten het beste hoe jullie je middelen en vaardigheden kunnen inzetten om je gemeenschap te ondersteunen."

Je kunt zelfs de moeilijkste uitdagingen omzetten in kansen door een andere mindset te ontwikkelen, maar soms levert het vragen om advies niet de gewenste resultaten op. Naarmate de ervaring en autoriteit van leiders toeneemt, zijn mensen misschien minder geneigd hen de waarheid te vertellen. Adam zegt dat de sleutel tot het uitlokken van eerlijkheid ligt in het combineren van vertrouwen en nederigheid.

"Vertrouwen en nederigheid moeten hand in hand gaan," zei hij. Leiders moeten de moed hebben om zichzelf publiekelijk te bekritiseren. Wanneer je dit doet, zullen de mensen om je heen ook openhartiger zijn.

Les #11: Cultuur kan een concurrentievoordeel zijn

Ole Gunnar Solskjær is een Noorse professionele voetbaltrainer en voormalig voetbalspeler. Hij gaf ons mee wat er nodig is om een cultuur te creëren die prestaties kunnen transformeren naar winnen.

Copyright: Krafftwork

De beste leiders erkennen dat cultuur een concurrentievoordeel kan zijn. Ole bouwde een teamcultuur gebaseerd op een "non-management" benadering. Ole beschreef het verschil tussen het afhandelen van zaken (TCB/Taking care of business) en het zorgen voor mensen (TCP/Taking care of people). "Voor mij gaat het om het zorgen voor de mensen met wie je samenwerkt en ze echt leren kennen," zei hij.

"Ik leid graag met empathie, maar soms moet je ook sterk zijn." – Ole Gunnar Solskjær

Ole benadrukte het belang van transparantie om zijn spelers te helpen begrijpen waarom ze niet speelden en hun waarde voor het team te bevestigen. Dit leerde hij uit eigen ervaring, toen zijn coach hem aan de kant hield tijdens belangrijke wedstrijden. Hij begreep echter dat hij werd gereserveerd voor cruciale momenten waarin hij nodig kon zijn om de overwinning te behalen. "Ik geloof sterk in vooruitdenken en mensen laten weten dat hun kans zal komen. Als je je medewerkers belangrijk kunt laten voelen, is dat geweldig," zei hij.

Moge deze lessen jou inspireren om het morgen anders en beter te doen dan vandaag. 🤟