De Mere Exposure Effect is een psychologisch fenomeen waarbij mensen een voorkeur ontwikkelen voor dingen waaraan ze vaker worden blootgesteld. Een herkenningseffect zeg maar. Hoe vaker we iets zien of ervaren, hoe meer we het gaan waarderen, zelfs als we aanvankelijk geen sterke gevoelens ervoor hadden. Een psychologische principe dat ondernemers kan helpen zichzelf, hun product, dienst of merk beter te positioneren. Zelfs in een competitieve markt.
Een merkvoorkeur creëren is psychologisch spel
“Vertrouwdheid creëert een gevoel van veiligheid," verklaart Mathieu Bollaert. "Herkenbaarheid kost je brein minder moeite om een vertrouwde prikkel te verwerken. Dat interpreteren we onbewust als positief."
“Maar niets is zwart-wit in de wereld van merkbeleving, benadrukt hij. Er zijn wel degelijk voorwaarden aan verbonden. Je kunt iets direct goed vinden en dan heb je die herhaalde blootstelling minder nodig. Anderzijds, als je eerste indruk negatief is, gaat frequente blootstelling dat niet zomaar omdraaien.”
"Kijk naar Coca-Cola. Een merk dat in ons collectief bewustzijn zit sinds onze kindertijd, en toch blijven ze investeren in zichtbaarheid zonder noodzakelijkerwijs nieuwe producten te lanceren. De manier waarop ze een verhaal vertellen en daar hun merk centraal in plaatsen werkt bijzonder krachtig. Herhaling van branding werkt voor Coca-Cola omdat het merk in staat is om een diepe emotionele connectie met consumenten op te bouwen, zich consistent te presenteren, vertrouwen en herkenbaarheid op te bouwen. Door het steeds opnieuw tonen van dezelfde positieve boodschappen en visuele elementen, versterkt Coca-Cola zijn merkidentiteit en vergroot het de kans dat consumenten keer op keer voor hen kiezen."
Die consistentie creëert een cognitieve shortcut. De appel van Apple, de gele M van McDonald's of Nike met hun swoosh – het zijn visuele elementen die je brein nauwelijks meer hoeft te verwerken. Het wordt automatisch. En daar zit de kracht.
“Maar er schuilt een valkuil in deze strategie, zegt Mathieu Bollaert. Te veel herhaling met dezelfde boodschap of nietzeggende communicatie leidt tot irritatie. Denk aan de YouTube-advertenties die je voor de tiende keer ziet. En de initiële indruk moet neutraal tot licht positief zijn. Subtiel, niet geforceerd."
Ondernemers worden hun eigen merk
Wat marketing is voor merken, is personal branding voor ondernemers. En daar speelt LinkedIn een heel belangrijke rol in. Ook op dit kanaal spelen de principes van het mere exposure effect een belangrijke rol.
"Je hoeft niet elke dag te posten , tegen wat velen misschien denken. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat Linkedin je minder aandacht geven als je te frequent post. Mijn ideale ritme is twee keer per week. Consistentie in je communicatiestijl is crucialer dan volume. Je profielfoto, tone of voice, schrijfstijl – die moeten herkenbaar en authentiek zijn. In het AI-tijdperk kan technologie je ondersteunen bij het uitschrijven van kaders, maar mensen voelen het snel aan wanneer iets generiek klinkt versus wanneer het jouw eigen 'saus' bevat."
Al deze inzichten komen samen in Bollaert's nieuwste onderneming: Content Maestro. "Slechts 21 procent van de Vlaamse bevolking is actief op LinkedIn, vergeleken met 67 procent op Facebook," deelt hij. "Dat betekent dat LinkedIn nog een waanzinnig organisch bereik biedt. Als je vandaag start met consistent posten, kun je zonder adverteren nog zeer veel bereiken."
“Hoe ik dat aanpak? "Gedurende 45 minuten per maand voeren we een virtueel gesprek dat ik opneem. Uit dat materiaal maak ik geschreven posts, visuals voor carousels en video's. Deze aanpak resulteert in vier tot acht posts per maand – precies wat nodig is om zichtbaar te blijven zonder te overspoelen. "Start-up founders zijn geïnteresseerd omdat ze hun verhaal naar buiten willen brengen en meer engagement en warme leads willen genereren. Gevestigde bedrijfsleiders willen zich profileren als experts, uitgenodigd worden voor keynotes, of gezien worden als vertrouwde personen in hun niche."
Waarom zelf worstelen als een expert het kan doen?
In een tijd waarin content-creatie toegankelijker is dan ooit, met AI-tools binnen handbereik, rijst de vraag: waarom zou een ondernemer jouw diensten nodig hebben?
"Drie redenen. Ten eerste, tijdgebrek. Niet elke ondernemer of bedrijf wil zelf content maken. Maar elk bedrijf moet wel laten zien waar het mee bezig is. Want voor mij is elk bedrijf een contentbedrijf. Die 45 minuten per maand is een minimale tijdsinvestering met maximaal resultaat."
"Ten tweede, consistentie. Mensen beginnen enthousiast, zoals met fitnessvoornemens in januari, maar stoppen in februari. Ze missen accountability – iemand die hen verantwoordelijk houdt."
"En ten derde, strategie. Je kunt willekeurig dingen delen, maar zonder duidelijke richting weten mensen niet meer waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Mijn kracht is dat ik niet alleen de technische aspecten afhandel, maar dat ik mee nadenk over de strategische kant: welke boodschap willen je brengen en hoe doen we dat effectief?"
Voor Mathieu is het mere exposure effect meer dan een psychologisch concept; het is een praktisch principe dat hij toepast om ondernemers te helpen opvallen in hun niche. "Communicatie is belangrijk. Maar het is vooral de manier waarop je je verhaal brengt, die veel belangrijker is dan wat je vertelt. De juiste aanpak blijft hangen, creëert voorkeur, en bouwt uiteindelijk dat vertrouwen op – het fundament van elk succesvol merk."
In een digitaal landschap waar aandacht een kostbaar goed is, biedt Mathieu Bollaert met zijn inzichten een praktische aanpak om die aandacht om te zetten in authentieke personal branding en merkvoorkeur.
Door het effect te begrijpen, kunnen ondernemers en marketeers strategisch gebruik maken van herhaalde blootstelling om de merkvoorkeur te verhogen, het vertrouwen van klanten te winnen en uiteindelijk de verkoop te stimuleren. Het is een krachtig hulpmiddel om langdurige klantrelaties te bouwen.
Wil je als Bloovi lezer gratis de ‘LinkedIn Best Practices-PDF ontvangen? Klik hier.