LinkedIn heeft recent een nieuwe dimensie toegevoegd door videocontent extra te belonen. Het levert je 1,4 keer meer engagement op. Een strategische zet? Het zorgt er in elk geval voor dat berichten met enkel tekst of foto’s minder zichtbaar worden. Hierdoor lijkt LinkedIn zichzelf steeds meer te positioneren als een podium voor personal branding en video-influencers.

De opmars van personal branding

Personal branding heeft zijn weg gevonden naar professionals. Steeds meer freelancers, founders en ondernemers realiseren zich dat online zichtbaarheid cruciaal is. Online aandacht is de nieuwe valuta.

Veel professionals ervaren dat online aanwezigheid vaak een georkestreerde versie van zichzelf vereist. LinkedIn, ooit puur gericht op vacatures en netwerken, is nu ook de plek waar successen worden gedeeld, kwetsbaarheid wordt getoond en bescheidenheid een strategie wordt.

Hoewel ik in het verleden al eens video in mijn socials heb verwerkt, merkte ik onlangs dat mijn recente LinkedIn-post – waarin ik heel hands-on met mijn iPhone een kort videootje maakte – wel tien keer zoveel views kreeg. Ligt dat aan de originaliteit of aan het feit dat er een video in zit? Dat weet ik niet, maar het verschil viel me duidelijk op.

De race van Linkedin om aandacht

De voortdurende evolutie van LinkedIn weerspiegelt de groeiende competitie tegenover andere sociale media. Platformen zoals TikTok, Instagram en YouTube hebben laten zien dat video’s de sleutel is tot hogere betrokkenheid. LinkedIn volgt nu hetzelfde pad. Videocontent op LinkedIn heeft sinds kort een aanzienlijk groter bereik dan tekstberichten. Waar tekstberichten vaak op enkele duizenden views blijven steken, kunnen video’s met gemak tienduizenden tot honderdduizenden kijkers trekken. Deze focus op videocontent onderstreept hoe ook LinkedIn zich heeft gecommitteerd aan de dynamiek van de aandachtseconomie.

Waarom zet LinkedIn hier op in? Simpel. Video’s houden gebruikers langer op hun platform, wat Microsoft (de eigenaar van LinkedIn) in staat stelt meer advertenties te verkopen. Het zakelijke medium is vanaf nu ook een speler in de race om aandacht en schermtijd.

Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Voor ondernemers en zelfs bedrijven betekent deze trend dat persoonlijke profielen steeds belangrijker worden dan bedrijfspagina’s. Mensen doen nu eenmaal liever zaken met mensen dan met organisaties – een concept dat in marketingkringen bekendstaat als human-to-human-marketing. Zo heeft Tesla 23 miljoen volgers op X, maar Elon Musk zelf heeft er 207 miljoen. Dit maakt duidelijk dat de persoon achter het merk de grootste troef is.

Als ondernemer word je hierdoor bijna verplicht om je online te profileren. Het maken van videocontent – vaak kort en krachtig, zoals aanbevolen door experts – is ondertussen een noodzakelijke vaardigheid geworden. Volgens LinkedIn genereert een video gemiddeld 1,4 keer meer engagement dan andere formats. Het advies: hou het kort (maximaal 60 à 90 seconden) en maak impact. “Langer kan, maar het is niet makkelijk om een kijker lang geboeid te houden. Tenzij het heel interessant is.” zegt Peter De Vleeschouwer.

“Het is niet vanzelfsprekend voor veel Vlamingen om zich online te profileren. We worden vaak als bescheiden en terughoudend omschreven. Juist door deze bescheidenheid is er een enorme opportuniteit voor Vlamingen die wél beslissen hun brand online op te bouwen. Moet iedereen zichzelf voor de camera zetten? Nee. Sommigen voelen zich beter bij het schrijven van posts of het opnemen van audio. Maar over het algemeen levert video de beste resultaten op,” gaat Peter verder.

LinkedIn als nieuw podium voor ondernemers

LinkedIn evolueert in een tempo dat nooit eerder is gezien. Met de recente focus op video, lijkt het erop dat het platform steeds meer op zijn concurrenten begint te lijken.

Dit roept de vraag op: Wordt LinkedIn het nieuwe YouTube voor professionals?
Het antwoord is net iets genuanceerder. LinkedIn blijft in de eerste instantie een plek om je netwerk uit te breiden en voor zakelijke interacties, maar de verschuiving naar videocontent laat zien dat ook LinkedIn niet immuun is voor de dynamieken van de aandachtseconomie.

De uitdaging voor ondernemers en professionals is om relevant te blijven in een steeds competitiever digitaal landschap. Of je nu een start-up of klassiek bedrijf runt of werkt aan je persoonlijke merk, één ding is duidelijk: LinkedIn is niet langer een statisch visitekaartje, maar een dynamisch podium. Het is aan jou hoe je dat podium benut.

Post je op LinkedIn dan beter op je persoonlijke account of op de account van je bedrijf?
Peter De Vleeschouwer: “Ik ben voorstander om te posten op je persoonlijk account als het gaat over het opbouwen van je personal brand. Het leven is lang. Als je later beslist om een ander carrièrepad in te slaan dan zal de brandingtransitie makkelijker verlopen. Wanneer content van een bedrijfsaccount komt, zijn mensen vaak meer op hun hoede omdat ze een advertentie verwachten. People don't want to be sold. Waar mensen misschien initieel sceptischer zijn, heb je via de bedrijfsaccount wel de opportuniteit om te tonen wat je doet als bedrijf. Denk aan het delen van expertise van werknemers, behind-the-scenes beelden en testimonials.”

Het is duidelijk dat videocontent op LinkedIn niet alleen een trend is, maar een noodzaak voor ondernemers die willen opvallen. Door gebruik te maken van video, kan jij als professional je zichtbaarheid vergroten en op een authentieke manier met je publiek communiceren.