Als het leven een meter is, hoeveel centimeter besteed je dan aan wat jou energie geeft? Hoeveel ruimte is er over voor jezelf en je intieme kring, je “wij”? Graag neem ik je mee in mijn ik-, wij- en zij-methode, waarmee ik mezelf heb kunnen ‘resetten’.
Beschadigd door corona
Veel ondernemers maar ook privépersonen hebben averij opgelopen tijdens de coronaperiode. Mentaal en zelfs fysiek. De tijd van de ‘9-to-5ers’ is voltooid verleden, de ruimtelijke en tijdelijke grenzen tussen werk en privé zijn tijdens corona vervaagd. Remote werken zorgde vaak voor eenzaamheid, terwijl veel ondernemers zich hebben verwaarloosd door geen aandacht te hebben voor zichzelf. De technologische en commerciële evolutie betekent een steeds grotere inbreuk op onze aandacht en tijd. Niet bewegen, een glaasje extra, jezelf isoleren, ja zelfs zelfbeklag, gaan hand in hand. Als je je innerlijk verwaarloost door activiteiten en afleidingen word je er slaaf van.
Stop de tijd! Als ondernemer maakte ik dit voorjaar voor mijzelf de balans op. Reflecteren, hertekenen, afstand nemen. Als je in het verhaal zit, heb je dikwijls geen overzicht.
Je kan niet functioneren voor anderen, als je zelf niet voor jezelf zorgt. Eenzaamheid en ‘het werk niet kunnen uitzetten’ kunnen wel degelijk spelbedervers zijn. Je wordt gemanipuleerd door jezelf, door je verkeerde inschattingen, je gebrek aan afstand of aandacht. De kans op een burn-out loert continu om de hoek.
Vandaar mijn zelfgefabriceerde ‘Ik, wij, zij-methode’, die ik graag met jullie deel. Neem tijd de om in de spiegel van jouw ziel te kijken. Wat kost of geeft jou energie? Op eigenlijk slechts 1 A4‘tje kan je een roadmap voor de toekomst maken. Soms ligt het antwoord dichterbij dan je denkt.
De wereld in cirkels
Begin met de wereld in concentrische cirkels op te delen. In de kern staat de Ik, jijzelf. Die kerncirkel is je eerste zorg - in alle betekenissen. Het is een cliché, maar evengoed een waarheid als een koe: wie niet voor zichzelf zorgt, kan geen zorg dragen voor een ander. De Ik moet als eerste in balans staan.
Rond de Ik teken je een tweede cirkel, je tweede zorg: de Wij-laag. Wie ziet de Ik graag en verdient het om in jouw persoonlijke Wij te zitten. Wie is jouw ‘framilie’ van intieme vrienden en familie? Dikwijls vraagt het werk zoveel aandacht dat je volledig gedeconnecteerd bent van de echte wereld. Je bent vergeten wie je eigenlijk echt kent. Herconnecteren met je intiemste cirkel en met je gezin is daarom cruciaal. Ik noem dit de Ik bevrijden en weer tijd nemen om de vraag te beantwoorden: wie wil je nu echt zijn als persoon? Welke normen en waarden heb je? En met wie wil je dit delen in de Wij-cirkel? Kijk maar om je heen, de Wij staat voor je klaar.
Dikwijls vraagt het werk zoveel aandacht dat je volledig gedeconnecteerd bent van de echte wereld. Je bent vergeten wie je eigenlijk echt kent
Tot slot teken je er de derde cirkel omheen: de Zij. Als je een duidelijke afbakening hebt gemaakt van de Ik- en de Wij-cirkels, zal je zien dat de Zij automatisch zal veranderen. Je maakt jezelf en je gedachten vrij. Als je hoofd je hart vertrouwt, komt er vanzelf balans. Want dan wordt het tijd om de meter erbij te nemen… Inderdaad, je mag je leven tegen de meetlat houden.
Het verhaal van de meter
We weten allemaal dat het leven eindig is, ook al verdringen we die gedachte. Dat je geboren wordt en doodgaat zijn werkelijk de enige zekerheden. Daarom helpt het mij om het leven als een meter voor te stellen, zo’n ouderwetse meetlat van één meter. Op die manier wordt meteen veel duidelijker hoe beperkt onze tijd is. Aan wie geef je je tijd? Wat verdient jouw tijd? Het zijn vragen die zeer belangrijk zijn voor de Ik en de Wij. Want als 90% van je tijd vandaag gevuld is, heb je maar 10 centimeter over. Wie verdient deze luttele tijd?
Ook op professioneel vlak is het belangrijk om na te gaan of er centimeters vrij te maken zijn, waardoor je meer tijd krijgt voor de Zij die binnen het verlengde liggen van jezelf. Wat zijn de dingen op professioneel vlak die echt passen bij je Ik? Op welke Zij wil jij focussen omdat het je energie geeft? Laat datgene wat energie kost los, het trekt je naar beneden. In mijn geval heb ik mezelf operationeel laten vervangen, aangezien dit volgens mijn A4’tje buiten mijn cirkels viel.
Wat wel in mijn Zij-laag kwam, waren de dingen die spontaan bij me opborrelden en waar ik net kracht van krijg. Ik hou ervan om kennis te delen in al zijn vormen. De hele wereld reis ik af om kennis te delen en samen op te doen met mijn professionele Wij/Zij-groep. Deze inzichten deel ik intern en zijn de motor voor innovatie binnen mijn bedrijf. Het draait om mensen! Door daarop te focussen, zorg ik voor anderen én voor mezelf, in plaats dat het me leegzuigt. Wat je graag doet, doe je doorgaans ook beter.
Als je er met je neus op zit, zie je het niet, zowel professioneel als privé. Beter kan je reflecteren, hertekenen, afstand nemen en dan beslissingen nemen
Resultaat: het bedrijf krijgt de juiste aandacht en door de vrijgekomen inzichtelijke ruimte kan ik zelf betere beslissingen nemen in mijn onderneming. Hoe dichterbij ik stond, hoe minder ik zag. Als je er met je neus op zit, zie je het niet, zowel professioneel als privé. Beter kan je reflecteren, hertekenen, afstand nemen en dan beslissingen nemen. Ook hier moet je durven. Ieder eind is een nieuw begin. Wie bang is voor fouten, doet het nooit goed.
Door hier mijn verhaal met jullie te delen, hoop ik mensen te helpen en te inspireren die met dezelfde uitdagingen zitten. Vraag je af: wat kost jou of geeft jou energie? Tot zover mijn eigen ‘DIY’ retouche-verhaal. Voor wat het waard is, hoop ik dat het ook jou waarde kan geven.