In de vaak nog mannelijke IT-wereld maakt Lobna Sabri indruk met haar doorzettingsvermogen en authentieke aanpak. Als jong talent bij Flexso heeft ze een pad gevonden waarin ze zichzelf kan zijn, vooroordelen doorbreekt en anderen inspireert. Vandaag deelt ze haar verhaal – een krachtige boodschap voor iedereen die een carrière in technologie overweegt, ongeacht gender of achtergrond.

Een eigen pad naar IT

Lobna’s reis naar IT begon niet met een bewuste passie, maar ontstond door kansen te benutten en door haar nieuwsgierigheid te volgen. Tijdens haar middelbare school koos ze eerst voor ‘boekhouden’, deels op aanraden van haar vader en een leraar die haar ‘niet te veel wilde belasten’. “Je bent twaalf jaar en totaal niet aan het focussen op wat je later als werk wil doen. Mijn ouders hebben mij de richting laten volgen waarvan ze dachten dat het de beste keuze was voor hun kind: niet te moeilijk, niet te makkelijk.” In het vierde middelbaar koos ze om informatica als keuzevak erbij te nemen. “Ik had nog nooit geprogrammeerd, maar ik wou laten zien dat ik het kon, ook naar mezelf toe. Mijn leerkrachten moedigden me daarin aan.”

Na het behalen van haar middelbare schooldiploma stond Lobna op een kruispunt: kiezen voor IT of een economische richting. Haar fascinatie voor technologie won, en ze koos met volle overtuiging voor een toekomst in IT. “De stabiliteit en toekomstmogelijkheden gaven me vertrouwen”, vertelt ze. “Ik heb een hele logische keuze gemaakt, niet gebaseerd op emoties, maar op feiten. Bovendien was de campus dichtbij, iets wat voor mijn ouders die heel bezorgd waren om mij een pluspunt was. Achteraf bleek dat ik mijn passie had gevonden. IT ligt me bijzonder nauw aan het hart.”

Zelfvertrouwen en authentiek zijn

Hoe was het om als vrouw met een migratieachtergrond in een IT-richting te stappen? “Ik heb lang geleefd volgens het principe ‘ignorance is bliss’”, lacht Lobna. “Ik had totaal niet door dat IT een mannenwereld is. Ik vind het sowieso gemakkelijk om nieuwe contacten te leggen en bij een groep te horen. Bovendien hebben de mannen in mijn omgeving een moderne mentaliteit, zij zeiden nooit dat het me niet zou lukken.”

“Ook mijn ouders hebben nooit gezegd dat de richting van IT iets voor jongens is. Wel zijn ze altijd bezorgd om me: ze willen niet dat ik iets doe dat te moeilijk is of waardoor ik afzie. Als het te moeilijk is, kan je altijd iets anders gaan doen, zeggen zij altijd. Ik heb dus nooit terughoudendheid gevoeld, omdat ik wist dat ik mijn pad altijd mocht en kon veranderen. Bovendien heb ik redelijk veel vrouwelijke familieleden die hooggeschoold zijn en verder blijven studeren. Ik heb dus in mijn familie en achtergrond nooit gehoord dat vrouwen niet hoeven te studeren. Daardoor is het voor mij ook heel normaal.”

Tijdens haar eerste werkervaring bij consultancybedrijf Flexso ontdekte Lobna dat haar authenticiteit een grote troef is. “Ik ben als vrouw met een migratieachtergrond misschien anders dan veel mensen in deze sector, maar juist door mijn eigen kwaliteiten en persoonlijkheid in te zetten, vond ik mijn plek. Mijn authenticiteit bleek mijn grootste kracht. Ik hoef niet te voldoen aan traditionele beelden in IT om iets waardevols bij te dragen.”

Flexso’s inclusieve cultuur als basis voor groei

Lobna leerde Flexso als student kennen tijdens een LAN-party die het bedrijf organiseerde voor studenten. Daar bleek ze de enige vrouw onder de deelnemers te zijn. “Twee van mijn leerkrachten werkten bij Flexso. Eén ervan vertelde me dat er een LAN-party werd georganiseerd, waar we Flexso onder andere beter konden leren kennen. Ik was allesbehalve een gamer, laat staan dat ik ooit aan een LAN-party had deelgenomen”, lacht Lobna. “Ik wilde het bedrijf leren kennen en een indruk maken.”

Vanaf het begin voelde Lobna zich bij Flexso welkom om zichzelf te zijn. “Ik ben moslima en was toen aan het vasten. Er werd voor de studenten pizza besteld dus ik vroeg of ik die later mocht opwarmen en opeten. Daar keek niemand raar van op. Integendeel, iedereen stelde zich open op en was geïnteresseerd in de traditie van vasten en cultuur. Het was een supergezellige avond.”

Lobna koos na die avond voor een stage bij Flexso en greep daarna de kans om er haar carrière te starten. Voor haar is de warme en open sfeer cruciaal voor haar professionele ontwikkeling. De collegiale omgang en toegankelijkheid stimuleren haar om uitdagingen aan te gaan en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. “Bij Flexso voel ik me gewaardeerd om wie ik ben. De inclusieve werkcultuur stimuleert me om mijn grenzen te verleggen, uitdagingen aan te gaan en daarbij al eens fouten te maken zonder angst voor oordeel”, legt ze uit.

De kracht van reflectie

Die veiligheid is voor Lobna ook erg nodig, want in de overgang van studie naar werk kwam haar perfectionisme heel erg de kop opsteken.. “Ondanks de fijne ondersteuning van de collega’s, werd het perfectionisme waarmee ik mijn studie doorliep, soms een obstakel. Na een aantal maanden merkte ik dat ik daardoor moeite vond om werk en privé in balans te houden. Dat lag niet aan de job, maar aan mijn eigen ingesteldheid.”

Helemaal zoals ze is, besloot Lobna om ook dat aan te gaan als een leerervaring. Om beter de balans te vinden, schakelde ze op haar 21ste een life coach in. “Dankzij de begeleiding weet ik dat het oké is om hulp te vragen en niet alles meteen perfect te hoeven doen”, vertelt ze. De coaching geeft haar praktische tools om veerkrachtig te blijven en zichzelf zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen. “Ik blijf continu en graag bijleren, maar dankzij de coaching heb ik de tools in handen om mezelf daarbij niet te veel druk op te leggen. Mijn ego neemt nu minder de bovenhand”, vult ze aan.

‘Gewoon doen!’

Lobna wil andere jonge vrouwen, en zeker die met een migratieachtergrond, aanmoedigen om hun dromen na te jagen. “Gewoon doen. Je kunt beter spijt hebben van iets dat je hebt geprobeerd dan van iets dat je hebt laten liggen”, zegt ze krachtig.

Ze erkent dat de drempels soms hoog kunnen lijken, maar benadrukt dat actie ondernemen de enige manier is om te ontdekken wat je echt aankunt. Haar keuze voor IT heeft haar de kracht gegeven om haar eigen toekomst vorm te geven.

Rolmodellen: een toekomst vol mogelijkheden

Lobna heeft geen traditionele rolmodellen in de IT-wereld, maar juist haar collega’s en familie inspireren haar om haar eigen pad te volgen. Ze ziet de groei die anderen in haar omgeving hebben doorgemaakt als een herinnering dat niets onmogelijk is. “De inspiratie die ik uit mijn omgeving haal, is waardevol. Mijn familie en vrienden hebben me geleerd om door te zetten en mijn eigen koers te varen.”

Met haar authentieke aanpak en positieve instelling laat Lobna zien dat de IT-wereld een plek is waar iedereen, ongeacht gender of achtergrond, zijn of haar eigen weg kan vinden. Ze onderstreept het belang van een omgeving waarin je gewaardeerd wordt om je unieke bijdrage. Haar boodschap? “Blijf jezelf, deel je verhaal, en laat je niet tegenhouden door verwachtingen of vooroordelen. De toekomst in technologie is er een van mogelijkheden, en die liggen voor iedereen open.”